Вівторок 19 бер. 2024
Відбулася прес-конференція щодо екологічних наслідків аварії на нафтобазі "БРСМ-нафта"
14 лип. 2015

Пояснювальна записка до протоколу випробувань за результатами обстежень зони постпірогенного впливу пожежі на нафтобазі

Протоколи

Презентація Всеукраїнської екологічної ліги

IMG 458114 липня 2015 року відбулася прес-конференція, присвячена екологічним та соціальним наслідкам пожежі на нафтобазі. Організатором заходу є Всеукраїнська екологічна ліга.

Потужний вибух та пожежа на нафтобазі «БРСМ-нафта»у
с. Крячки (Васильківський район, Київська область) надовго запам’ятався місцевим мешканцям. Протягом восьми днів отруйний дим здіймався над селом та прилеглими районами, а нафтовий дощ зіпсував врожай та майно.

В результаті пожежі відбулося значне забруднення довкілля нафтою та її продуктами горіння. Разом з димовими газами в атмосферне повітря потрапили бензапірен, сірчистий і сірчаний ангідриди, оксид вуглецю (IV), оксиди азоту, газоподібні й тверді продукти неповного згоряння палива, сполуки ванадію, солі натрію та ін.

У прес-конференції взяли участь: Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Людмила Хохлова, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник Інституту сорбції та проблем ендоекології НАН України, Михайло Бондаренко, експерт-практик з питань поводження з відходами.

178656977Тетяна Тимочко зазначила, що 19 червня 2015 року експерти Всеукраїнської екологічної ліги виїхали на місце пожежі щоб оцінити масштаби забруднення довкілля нафтопродуктами. Ґрунт на території нафтобази виявися просочений нафтою на глибину декількох десятків сантиметрів. Крім того, нафта потрапила у прилеглі водоймища, вкривши їх щільною плівкою. Поспілкувавшись з місцевими мешканцями, експерти ВЕЛ дізналися, що багато з них відчуло токсичну дію диму від пожежі, зокрема деякі відчували головний біль, нудоту, печіння у горлі, загострення хронічних респіраторних захворювань.

178657342Тетяна Валентинівна зауважила, що згідно з даними проведених лабораторних аналізів проб води, ґрунту та продуктів харчування, експерти Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК виявили перевищення ГДК бензапірену та поліароматичних вуглеводнів до 26 разів. Наприклад, у піску, відібраному на гральному майданчику дитячого садочка «Капітан» (вул. Народна, 11, с. Крячки) вміст бензапіренів становив 87,8 мкг/кг, що в 4 рази перевищувало ГДК. Варто зазначити, що цей вуглеводень є потужним канцерогеном і може призводити до генетичних змін в організмі людини.

Тетяна Валентинівна наголосила на тому, що для відновлення території після такого сильного забруднення необхідний ряд дієвих реабілітаційних заходів, зокрема:

- визначення екологічного стану території нафтобази та розробка екологічно безпечних методів демонтажу та утилізації пошкоджених цистерн обладнання;

- якнайшвидша ліквідація забруднення шляхом адсорбування нафти з водної поверхні та ґрунту;

- проведення моніторингу концентрацій забруднюючих речовин на території нафтобази та прилеглих населених пунктів;

- створення експертної групи із залученням представників органів місцевого самоврядування, природоохоронних громадських організацій та науковців для розробки програми відновлення природних територій, забруднених у результаті аварії на «БРСМ-нафта»;

- проведення інформаційної роботи із місцевим населенням щодо можливого негативного впливу забруднених нафтою продуктів харчування на здоров’я людини.

178656900Людмила Хохлова зазначила, що для ліквідації розливу нафтопродуктів рекомендується застосовувати вуглецевий нафтопоглинаючий сорбент. Для очищення території, забрудненої 240 тонами нафтопродуктів необхідно приблизно 60 т адсорбенту. Наразі місце локалізації розливу нафти було оброблено за допомогою 5 т сорбенту.

За її словами, під час ліквідації аварії дії служби охорони безпеки нафтобази та пожежно-рятувальних служб були абсолютно некомпетентними, оскільки ситуація вийшла з-під контролю і пожежа продовжувалася більше тижня. Крім того, деякі протипожежні дії були не досить обґрунтованими з екологічної точки зору. Зокрема, для відводу нафти були вириті траншеї без гідроізоляції. Частково ситуацію покращує те, що траншеї були прориті у глинистому ґрунті, тому нафта не буде швидко просочуватися у підземні води.

Людмила Хохлова також наголосила на актуальній для більшості нафтобаз проблемі відсутності запасу нафтопоглинаючих продуктів та достатньої кількості засобів пожежогасіння на випадок аварії.

178657063Михайло Бондаренко повідомив про особливості застосування сорбуючих матеріалів під час ліквідації наслідків аварії, а також назвав конкретні кроки, які необхідно невідкладно здійснити для ефективної боротьби з негативними наслідками пожежі, зокрема: збирання шкідливих речовин, що проникли у ґрунт та воду; рекультивація земель; утилізація відпрацьованих сорбентів та розлитої нафти на спеціальних підприємствах. Зволікання, за його словами, призводитиме лише до збільшення масштабів трагедії, оскільки токсичні речовини щодня проникають у землю і мережею ґрунтових вод будуть поширюватися по всій території України.

Сюжет про прес-конференцію на каналі "ICTV"

Матеріал про екологічні наслідки пожежі на нафтобазі. Інформаційний портал ВВС.

Докладніше. 8 червня 2015 року стався вибух на території нафтобази "БРСМ-нафта", що знаходиться у селі Крячки (Васильківський район, Київська область). Після прибуття рятувальниками було повідомлено, що горять три резервуари з бензином. Вночі вогонь поширився і пожежа охопила ще декілька резервуарів.

Горіння бензину у резервуарах продовжувалося до 16 червня 2015 року. Майже від початку пожежі рятувальники проводили його перекачування до резервуарів нафтобази «КЛО», яке завершилося 22 червня.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи