Версія для друку
Пожежа у зоні відчуження - якими є наслідки та загрози?
29 квіт. 2015

1616422Лісова пожежа , що сталася за 20 км від Чорнобильської АЕС 28 квітня 2015 року є однією з найбільших у цьому регіоні за останні 10 років.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зазначає, що головною загрозою є вторинне радіаційне забруднення навколишнього середовища внаслідок вивільнення радіонуклідів, які накопичилися у деревині та ґрунті. Інтенсивність забруднення залежить від того, наскільки швидко вдасться ліквідувати пожежу та напрямку вітру. Хоч офіційних повідомлень про збільшення радіоактивного фону немає, це є очевидним для будь-якого науковця. Протягом років радіоактивні елементи мігрували у навколишньому середовищі та включалися у біологічні процеси. Зараз внаслідок пожежі вони з катастрофічною швидкістю вивільняються та надходять у довкілля.

Мешканцям прилеглих до пожежі територій варто бути обережними та здійснити ряд запобіжних заходів: закрити щілини у вікнах та дверях вологою тканиною, не виходити на вулицю поки не розсіється дим і по можливості провести йодну профілактику для попередження ураження щитоподібної залози. Також необхідно провести дослідження радіаційного фону.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги вже довгий час звертають увагу громадськості на недоліки атомної енергетики. Зокрема, ними є слабка система аварійного оповіщення, недостатній рівень безпеки при експлуатації атомних станцій та величезні загрози для довкілля та населення у разі аварії.

Оскільки в Україні не існує системи відшкодування екологічних ризиків для мешканців, які проживають на територіях, прилеглих до атомних станцій, ми впевнені, що постраждалим від ураження радіаційним димом від зазначеної пожежі буде складно домогтися виплат компенсацій.

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає прозорості та своєчасної звітності відносно надзвичайних ситуацій, які виникають на атомних електростанціях. Не можна допустити, щоб повторилася ситуація з аварією на ЧАЕС, коли внаслідок державної безвідповідальності та замовчування постраждали декілька поколінь громадян в різних країнах.

Фотографії взяті з сайту ua.korrespondent.net