П'ятниця 29 бер. 2024
Розвиток державної системи моніторингу навколишнього середовища в Донецькій області
17 груд. 2015

sloviansk 115–16 грудня в м. Слов’янську (Донецька область) відбулася науково-практична конференція «Розвиток державної системи моніторингу навколишнього середовища в Донецькій області».

Організаторами заходу виступили департамент екології та природних ресурсів Донецької обласної військово-цивільної державної адміністрації та ДП «Східноукраїнський екологічний інститут». Конференція відбулася за підтримки Всеукраїнської екологічної ліги, Програми сприяння відродженню та інтеграції Сходу України «Донбас» та громадської організації «Екологія промислового регіону».

У перший день конференції учасники виступили з тематичними доповідями, а також обговорили екологічну ситуацію в прифронтовій зоні та за лінією розмежування воєнних дій.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОВДА Сергій Натрус. Він зауважив, що збір і поширення достовірної інформації про стан навколишнього середовища регіону є одним з найважливіших напрямів державної екологічної політики, запорукою екологічної та техногенної безпеки суспільства.

Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своїй доповіді зазначила, що на цей час в Україні відсутня єдина державна програма екологічного моніторингу. До 2012 року діяла Державна цільова екологічна програма проведення моніторингу навколишнього природного середовища, проте через систематичне недофінансування програми заплановані завдання значною мірою не виконані.

Вона акцентувала увагу на тому, що одним з численних наслідків воєнних дій на Сході України є знищення цінних природних територій та забруднення довкілля. Руйнування промислових об’єктів, розривання снарядів та масові захоронення людей призводять до потрапляння у навколишнє середовище токсичних речовин, які можуть мігрувати потоками підземних вод і поширювати забруднення.

Саме тому необхідно організувати роботи з відновлення екологічного моніторингу цих територій з використанням матеріалів дистанційного зондування Землі, контактного моніторингу та математичного моделювання можливих сценаріїв розвитку ситуації на Донбасі із залученням інститутів НАН України, ДСНС і Міністерства екології та природних ресурсів України, а також провести екологічний моніторинг стану промислових об’єктів підвищеної небезпеки, природоохоронних територій з оцінкою шкоди, завданої екосистемам (здійснити облік червонокнижних видів, визначити ступінь порушення й деградації ландшафтів тощо) та запропонувати моделі їхнього відтворення.

Резолюція конференції

sloviansk 2

Олег Недава, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи зазначив, що екологічний моніторинг є важливим інструментом забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя й здоров’я довкілля та засобом надання актуальної інформації про стан навколишнього середовища. Особливо важливими є вчасність і достовірність отриманої інформації, оскільки тільки тоді моніторинг виступає як превентивно-стимулююча форма екологічного контролю. Він зауважив, що необхідно запровадити програму екологічного моніторингу на територіях Донецької та Луганської областей, де проходять бойові дії.

Протягом другого дня роботи конференції були презентовані методи здійснення моніторингу, які використовують у роботі Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.  Крім цього, учасники мали можливість відвідати об’єкти природно заповідно-фонду Донецької області – національні природні парки «Святі гори» та «Клебан-бик».

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи