П'ятниця 29 бер. 2024
У Зоні відчуження знову пожежа
30 черв. 2015

29 червня 2015 року приблизно о 17.00 виникла пожежа на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща». За даними офіційного сайту Державної служби України з надзвичайних ситуацій, загоряння сухої трави та очерету почалось у Зоні відчуження та безумовного відселення в районі с. Ковшилівка та смт Поліське (Київська область) та поширилось на територію площею 130 га.

Пожежники працюють над локалізацією пожежі, проте наразі немає даних щодо остаточного гасіння осередків вогню.

Під час низових пожеж вигоряє уся трав’яниста підстилка, частково кора та гумус. При цьому більша частина радіонуклідів переходить у золу, недопал та аерозолі. За допомогою газодимових шлейфів вони переміщуються на прилеглі території, а дрібнодисперсні радіоактивні аерозолі розносяться вітровими потоками та призводять до підвищення радіоактивного фону на віддалених територіях.

Це вже друга масштабна пожежа в Зоні відчуження за останні 2 місяці. Нагадаємо, що 28 квітня 2015 року виникла масштабна пожежа на відстані 20 км від Чорнобильської АЕС, яка тривала 6 днів.

Всеукраїнська екологічна ліга висловлює занепокоєння з огляду на ситуацію, що склалася на території Зони відчуження та наполягає на негайному вжитті заходів, що включають:

-розроблення та реалізацію системи заходів для запобігання радіоактивним лісовим та степовим пожежам;

-створення системи захисту населення, яке проживає на територіях поблизу Зони відчуження, та відшкодування збитків, завданих радіоактивними пожежами;

-посилення готовності служб, які відповідають за ліквідацію пожеж у цій зоні, до надзвичайних ситуацій та їхнє забезпечення необхідною технікою та оснащенням.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи