П'ятниця 29 бер. 2024
Звалище побутових відходів у с. Стецьківка – «клондайк» для шукачів металу чи екологічна катастрофа?
25 бер. 2015

19 березня 2015 року Всеукраїнська екологічна ліга провела виїзне засідання на колишньому полігоні твердих побутових відходів у с. Стецьківка Сумської області.

У розгляді питання взяли участь: Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Ігор Верниченко, голова Стецьківської сільської ради, Валентина Анохіна, депутат Стецьківської сільської ради.

IMG 0463Учасники рейду побачили наслідки активного пошуку металобрухту, який тут здійснюють під прикриттям рекультивації, зокрема верхній шар ґрунту було повністю знято, а деякі ями досягали глибини 20 метрів. Зрозуміло, що, перебуваючи в такому стані, полігон становить велику небезпеку для довкілля та здоров’я місцевих мешканців, оскільки під впливом атмосферних опадів фільтрат буде потрапляти до поверхневих та підземних водних об’єктів. Це може призвести до екологічної катастрофи регіонального масштабу, оскільки поряд зі сміттєзвалищем знаходиться джерело підземного водопостачання та р. Олешня, яка впадає у р. Псел.

IMG 0465Тетяна Тимочко зазначила, що побутові відходи на полігоні зазнають складних фізико-хімічних та біохімічних змін, що призводить до утворення та потрапляння багатьох токсичних сполук та елементів у навколишнє середовище. Підземні води, що залягають поряд з полігоном, забруднені фенолами, нітратами, важкими металами, патогенними бактеріями та гельмінтами. Тому необхідно провести аналіз води з джерел, які знаходяться поряд зі сміттєзвалищем, для визначення її якості та придатності для вживання.

IMG 0477Звалищний газ, який безперешкодно виходить з товщі полігону та потрапляє в атмосферне повітря, становить неабияку небезпеку для мешканців Стецьківки. За певних концентрацій метан та сірководень, які входять до його складу, можуть спричинити головний біль, нудоту, запаморочення та запалення верхніх дихальних шляхів.

Докладніше

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи