Версія для друку
Член-кореспондент НАН України Ірина Олександрівна Дудка святкує ювілей - 80-річчя від дня народження
04 груд. 2014

Колектив Всеукраїнської екологічної ліги щиро вітає Ірину Олександрівну з цією знаменною датою і зичить міцного здоров’я, щастя, успіхів у будь-яких починаннях, щоденних справах, планах та сподіваннях.

Нехай Вас підтримують і надихають рідні люди, розуміють і допомагають колеги.

Хай доля й далі збагачує Вас життєвою мудрістю, енергією, дає натхнення та дарує радість життя.

4 грудня 2014 р. виповнюється 80 років від дня народження та 55 років наукової і громадської діяльності доктора біологічних наук, професора Ірини Олександрівни Дудки, видатного українського вченого, тричі лауреата Державної премії України в галузі науки та техніки, Заслуженого діяча науки та техніки України, члена-кореспондента НАН України, завідувача відділу мікології Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України. Ірина Олександрівна – надзвичайно обдарований учений-біолог і громадський діяч, що опікується широким спектром питань: від загальних та деяких спеціальних напрямів мікології до проблем охорони природи, збереження біорізноманіття та екологічної просвіти. Вона є автором та співавтором понад 500 наукових праць, у тому числі більше 30 монографій, має також 10 авторських свідоцтв на винаходи. Підготувала 25 кандидатів і двох докторів біологічних наук – фахівців з дослідження різних груп грибів. Наукові інтереси ювіляра охоплюють як загальні та спеціальні проблеми мікології, так і питання охорони природи, екології, гідробіології, географії, історії науки тощо. Вона приділяє багато уваги дослідженню і збереженню різноманіття грибного і рослинного світу України. Серед особливих мікологічних інтересів І. О. Дудки – флористика, систематика, екологія та географія міксоміцетів (Myxomycetes), пероноспоральних грибів (Peronosporales), дискоміцетів (Discomycetes) та водних гіфоміцетів (Hyphomycetes). Під керівництвом І.О. Дудки тривають фундаментальні дослідження проблем систематики, біорізноманітності та поширення грибів України, що знайшли своє відображення у великій серії монографій «Флора грибов Украины», з яких вийшло друком 11 томів. І.О. Дудка – організатор, керівник і безпосередній учасник численних експедицій з вивчення і збереження біологічної різноманітності в різних регіонах України, особливо на природоохоронних територіях – у заповідниках і національних парках. Очолюваний нею колектив відділу веде постійний моніторинг та здійснює інвентаризацію видової різноманітності грибів природних екосистем України, досліджує рідкісні види різних рослинних угруповань з метою їх подальшої охорони. У відділі успішно розробляються засади промислового вирощування їстівних і лікарських грибів, технологій отримання продукції, а також збереження in vitro їстівних, лікарських та рідкісних видів грибів; запропоновано захищені авторськими свідоцтвами нові ефективні методи їх культивування, розроблені найперспективніші в умовах України поживні субстрати для цих грибів.

Як учений з активною громадянською і життєвою позицією, І. О. Дудка працює на громадських засадах у багатьох представницьких і фахових об’єднаннях. Ірина Олександрівна – перший віце-президент Українського ботанічного товариства, а також голова Київської міської організації Всеукраїнської екологічної ліги (з 1998 року), член Ради Європейської мікологічної асоціації, експерт Атестаційної колегії МОН України з присудження наукових ступенів у галузі біології.

І. О. Дудка є заступником головного редактора «Українського ботанічного журналу» (м. Київ), членом редколегій журналів «Микология и фитопатология» (м. Санкт-Петербург, Росія), «Екологічний вісник» (м. Київ) та ін.