П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

ВЕЛ звернулася до Генпрокурора щодо законності робіт у Петрівському кар’єрі
04 вер. 2013

У зверненні йдеться про порушенння природоохоронного законодавства та припинення діяльності, яка загрожує навколишньому середовищу, життю і здоров’ю людей.

Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до Генерального прокурора України В.Пшонки з проханням провести перевірку діяльності ТОВ «Агрофірма Новатор» щодо порушень природоохоронного законодавства та вжити відповідних заходів для припинення незаконної діяльності, яка загрожує навколишньому середовищу, життю і здоров’ю людей.

ВЕЛ стурбована ситуацією, що склалася поблизу сіл Веселе, Воронівка, Діброва Синельниківського району, Любимівка і Перше Травня Дніпропетровського району Дніпропетровської області у зв’язку з діяльністю з видобутку граніту та виробництва гранітного щебеню на території Петрівського кар’єру, що належить ТОВ «Агрофірма Новатор».

Як зазначено у зверненні, з травня 2013 р. в селі Діброва у безпосередній близькості до житлових будинків, незважаючи на неодноразові протести місцевих жителів, ведуться бурильні та вибухові роботи без дотримання вимог санітарно-захисної зони та природоохоронного законодавства.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги детально вивчили екологічні ризики і наслідки для навколишнього середовища від розробки Петрівського кар’єру з видобутку граніту та виробництва гранітного щебеню, і зробили ряд висновків, зокрема: щодо загрози скидання забруднених вод у Дніпро, забруднення повітря гранітним пилом, значна кількість якого осідає на прилеглих територіях і ним дихають місцеві жителі.

Відповідно до санітарних правил санітарна захисна зона при проведенні вибухових робіт повинна складати 1500 м. Отже, в зазначену зону потрапляє практично половина території села Діброва та частина села Перше Травня.

Сільськогосподарські землі пайщиків, на яких сіють зернові, також потрапляють у зону розльоту уламків граніту при проведенні вибухових робіт. У подальшому такі землі стануть непридатними для обробки.

Важкий автотранспорт зі щебненем рухається поблизу садиб, руйнуючи дороги та забруднюючи городи та сади, вкриваючи густим шаром гранітного пилу та бруду посіви, сільськогосподарські культури. Вживати ці продукти в їжу небезпечно для життя та здоров’я людей.

Більшість будинків у селах збудовані давно і сейсмічна хвиля, яка утворюється внаслідок вибухових робіт, утворює тріщини в помешканнях, руйнує стіни внаслідок їх просідання, що також загрожує життю та здоров’ю жителів села.

Як зазначено у зверненні, жителі сіл Веселе, Воронівка, Діброва Синельниківського району, Любимівка і Перше Травня Дніпропетровського району неодноразово зверталися до обласної державної адміністрації, екологічної інспекції, обласної та районної прокуратури, але їх звернення залишилися без розгляду.

 

Текст звернення 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи