Версія для друку
Позиція Всеукраїнської екологічної ліги щодо аварії на ПАТ «Концерн Стирол»
08 серп. 2013

ВЕЛ звернулася до уряду та РНБО України

Як стало відомо, 6 серпня на території заводу № 1 ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка Донецької обл.) виникла аварія, внаслідок якої відбувся викид газу аміаку, п’ятеро людей загинули та близько 20 постраждали. За офіційно оприлюдненими даними, викид газу стався під час проведення капітального ремонту цеху № 1 через розрив аміакопроводу діаметром 150 мм. Всеукраїнська екологічна ліга оприлюднила свою позицію щодо аварії на ПАТ «Концерн Стирол».

Концерн «Стирол» – один з найбільших вітчизняних виробників хімічної продукції, який випускає аміак, карбамід, аміачну селітру, полістирол різних марок, мінеральні кислоти і солі, органічні смоли. Підприємство є об’єктом, що становить підвищену екологічну небезпеку, тому воно має дотримувати вимог природоохоронного законодавства та екологічної безпеки.

 

Всупереч Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція), громадськість не одержує достатньої інформації про вплив діяльності екологічно небезпечних підприємств на стан навколишнього природного середовища, зокрема водних ресурсів, атмосферного повітря, ґрунтів, зелених насаджень.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що в Україні не здійснюється належний державний контроль за діяльністю та технічним станом обладнання об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, не працює система оповіщення про небезпечні ситуації, пов’язані з техногенними аваріями.

Внаслідок ліквідації в системі Міністерства екології та природних ресурсів України обласних управлінь охорони навколишнього природного середовища та передачі їхніх повноважень обласним державним адміністраціям функція ведення екологічного моніторингу була втрачена. Тому не діє система державного екологічного моніторингу на території екологічно небезпечних підприємств та прилеглих територіях житлової забудови та соціальної інфраструктури.

Державна функція, визначена природоохоронним законодавством України – державний моніторинг довкілля, не виконується протягом 2013 року. Бездіяльність Міністерства екології та природних ресурсів України у сфері контролю за діяльністю екологічно небезпечних підприємств призводить до масштабних негативних наслідків для природного середовища, загрожує здоров’ю і життю людей.

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Кабінету Міністрів України створення урядової комісії для проведення ретельної перевірки діяльності концерну «Стирол» (м. Горлівка Донецької обл.) з метою усунення наслідків техногенної аварії на підприємстві та прилеглих територіях.

Наполягаємо на оприлюдненні офіційної інформації про ситуацію на підприємстві, стан довкілля та ймовірні ризики для здоров’я людей, які проживають поблизу від підприємства.

Вважаємо за необхідне відновити практику ведення екологічного паспорту підприємств, установ та організацій, діяльність яких впливає або може вплинути на стан довкілля та загрожує життю і здоров’ю людей.

Ми звертаємося до Ради національної безпеки і оборони України з пропозицією розглянути весь комплекс питань діяльності екологічно небезпечних підприємств в Україні з метою посилення державного контролю за їхньою діяльністю та здійснення державного екологічного моніторингу.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає конче потрібним залучити до роботи урядової комісії та розгляду питань на засіданні РНБО України фахівців з екологічної безпеки, представників провідних наукових установ та громадських природоохоронних організацій.

Довідково:
Аміак – безбарвний газ із запахом нашатирного спирту. Суміш парів аміаку з повітрям є вибухонебезпечною.

У разі витоку аміаку можливе отруєння, тому що аміак спричинює подразнення верхніх дихальних шляхів. Запах аміаку відчувається, коли концентрація газу досягає 37 мг/м.
Ураження невеликими концентраціями зумовлює незначне подразнення очей і слизової оболонки носа, чхання, слинотечу, легку нежить, головний біль, почервоніння обличчя, біль у грудях. Пари аміаку під час контакту зі шкірою спричинюють опіки різних ступенів. Симптомами високих концентрацій є різкий біль в очах і сльозотеча, відчуття задухи, сильні напади кашлю, запаморочення, болі в шлунку. Надто високі концентрації можуть призвести до серйозних розладів здоров’я та загибелі людей.

Гранично допустима концентрація аміаку в повітрі робочої зони виробничого приміщення становить 20 мг/м. Гранично допустима концентрація аміаку в атмосферному повітрі населених пунктів є такою: середньодобова – 0,04 мг/м, максимальна разова – 0,2 мг/м. Токсичний набряк легенів розвивається у разі дії аміаку протягом години з концентрацією 1,5 г/м. Короткочасний вплив аміаку з концентрацією 3,5 г/м і більше швидко призводить до розвитку загальнотоксичних ефектів.