Четвер 28 бер. 2024
ПОЖЕЖА У ДОЛИНІ НАРЦИСІВ - ХТО ВІДПОВІСТЬ?
Нещодавно у Карпатському природному заповіднику сталася пожежа, внаслідок якої вигоріло близько 6 га території. На цій ділянці розкинулась долина нарцисів – унікальний ботанічний об'єкт, в якому охороняється найбільший у Середній Європі осередок нарцису вузьколистого (Narcissus angustifolius). Заповідна територія входить до мережі біосферних заповідників міжнародного значення під егідою ЮНЕСКО. Причиною пожежі є підпал сухої рослинності.

nartsisi

Долина нарцисів давно стала улюбленим місцем туристів, фотографів, художників та всіх небайдужих до мальовничої природи Закарпаття. Наразі невідомо, чи постраждали цибулини квітів від вогню, тому цвітіння унікальної ділянки в цьому році під загрозою.

Спалювання рослинності зумовлює численні негативні наслідки для довкілля, зокрема:

-  в умовах низької вологості згорає не лише суха рослинність, але і гумус – органічна частина ґрунту, внаслідок чого різко знижується його родючість;

-  разом з рослинним покривом знищуються ґрунтові флора і фауна, а найголовніше - мікроорганізми, які беруть безпосередню участь у ґрунтоутворюючих процесах (кількість азотобактерій і актиноміцетів зменшується у 300-700 разів, а мікроскопічних грибів – у 200-300 разів). Загибель дрібних гризунів призводить до зменшення чисельності хижаків, які ними харчуються – лисиці, куниці, хижі птахи та ін. Таким чином порушуються трофічні зв’язки та зменшується видовий склад природної рослинності, що вкрай негативно відображається на стані екосистем;

- можуть постраждати рідкісні види рослин і тварин, які є особливо вразливими до різких змін умов навколишнього середовища;

-  посилюються вітрова та водна ерозії ґрунту, погіршуються його водно-фізичні властивості;

- випалювання природної рослинності призводить до виникнення лісових і торфових пожеж, внаслідок чого знищуються десятки гектарів лісу та болотних територій. Щороку що в Україні відбувається 5–6 тисяч лісових пожеж і більшість з них зумовлені підпалом сухої трави або стерні на полях.

-  до складу продуктів горіння входять чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

trava

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння тягнуть за собою накладення штрафу від 170 до 340 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу від 340 грн до 680 грн.

Такі мізерні штрафи не можуть в повній мірі виконувати каральну функцію, тому необхідно суттєво посилити адміністративну відповідальність за підпал рослинності. Крім цього, власник земель має нести відповідальність за їхній стан, забезпечувати відповідний нагляд і здійснювати протипожежні заходи.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи