Версія для друку
Громадськість м. Хмельницького – проти знищення зеленої зони

Міронова Н. Г., кандидат технічних наук, доцент кафедри екології Хмельницького національного університету, голова Хмельницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги

Наприкінці серпня 2013 року, за кілька тижнів до початку роботи сесії Хмельницької міської ради обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги забила на сполох. Громадськості стало відомо, що частина зеленої зони міста (дефіцит таких зон у місті становить близько 226 га), яка прилягає до нинішнього пляжу, може бути вилучена під житлову забудову. Депутати міської ради збиралися на найближчій сесії погодити це питання. Впливові й заможні хмельничани виношують плани залишити громадянам міста для відпочинку лише вузьку смугу піску на березі водосховища на Південному Бузі. На вилученій ділянці рекреаційної зони є наміри побудувати багатоповерхові житлові будинки, незважаючи на те, що за новим генеральним планом міста (до речі, дуже дорогим для міського бюджету) цю територію визначено як зелену зону. Тут вже почали створювати молодіжний парк, про це в міській газеті «Є» було вміщено статтю.

 

Більшість з опитаних жителів міста висловились однозначно за те, щоб зберегти пляж, а високопосадовці міста запевнили, що забудови на цьому місці не буде. І ось у жовтні 2013 року перед черговою сесією міської ради в місцевій газеті з’явилася інформація, що нібито враховано пропозиції громадськості й 31 земельний об’єкт має змінити своє функціональне призначення, в тому числі і 2,2 га території, що прилягає до міського пляжу, – із зони об’єктів природно-заповідного фонду (Р-1!) на зону багатоповерхової житлової та громадської забудови (Ж-2).

Невдовзі, з огляду на продовження дій щодо зміни функціонального призначення ділянки біля пляжу, до редакції міської газети «Є» було направлено звернення від Хмельницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, в якому організація висловила свої сподівання, що громада міста зупинить ще один зухвалий намір нажитися за її рахунок, як це було наприкінці 90-х років, коли хмельничани своїми протестами не дали на цьому ж пляжі збудувати чергову АЗС, в парку Шевченка – розмістити приватний гольф-клуб, а в нинішньому парку «Заріччя» – гаражний масив «Зоряний».

Текст звернення було розміщено також на сайті газети, що викликало широке обговорення, в тому числі і в інших ЗМІ.

До протестної акції обласного осередку ВЕЛ долучилася молодіжна організація, яка брала участь у закладанні парку на цій території. Вона створила ініціативну групу з метою недопущення  зміни цільового призначення прилеглої до пляжу території.

На початку листопада2013 рокуна засіданні постійної комісії міськради з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища та з питань роботи житлово-комунального господарства голова Хмельницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Н. Міронова та голова Наукової ради Т. Виговська звернулися до присутніх із закликом не підтримувати будь-які пропозиції, спрямовані на зменшення природоохоронних територій та зелених зон міста, в тому числі і в районі міського пляжу. Головуючий на цьому засіданні запевнив, що депутати підтримують таку позицію громадськості. Але головний архітектор міста вважає розташування зеленої зони біля водосховища і місця відпочинку людей «нічим не обґрунтованою помилкою віднесення цієї території до зеленої зони». Така заява є відвертим лобіюванням бажання представників бізнесу захопити територію зеленої зони для забудови.

Ніхто з чиновників навіть не замислився над тим, за рахунок яких ділянок слід компенсувати територію зеленої зони, якщо деякі її частини пропонується вилучити.

Хмельницька обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги надіслала меру, депутатам та управлінню архітектури та містобудування департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів свої пропозиції до проекту містобудівної документації.

Наприкінці листопада 2013 року вБудинку культури було проведено громадське обговорення цього питання і було ухвалено рішення, в якому зазначено, що громада міста виступає проти будівництва.

На засіданні громадської ради при виконавчому комітеті Хмельницької міської ради було вирішено внести департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів міської ради пропозицію щодо заборони зміни цільового призначення ряду земельних ділянок, в тому числі біля пляжу. Але вже 9 грудня 2013 року на засіданні комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища головний архітектор знову вніс пропозицію (вже у вигляді проекту рішення міської ради) щодо зміни функціонального призначення цієї ділянки.

P1160750Опитні листи, що їх підписали 250 хмельничан на користь забудови і на які посилається головний архітектор, мають некоректний і провокаційний характер, оскільки питання були сформульовані таким чином: «Чи підтримуєте Ви забудову житлом території 2,2 га поряд з міським пляжем?» і через абзац «Чи підтримуєте ви ремонт та реконструкцію міського пляжу?». Звичайно, що кожен хмельничанин підтримує останню пропозицію, але при чому тут перша?

Активісти Хмельницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, представники інших місцевих природоохоронних організацій вже зібрали 300 підписів (і продовжують їх збирати) проти забудови та за збереження зелених і рекреаційних зон міста.