Четвер 18 квіт. 2024
ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ЕКОЛОГІЧНА ЛІГА ВИСТУПАЄ ПРОТИ УХВАЛЕННЯ ЗАКОНОПРОЄКТУ № 8058
Всеукраїнської екологічна ліга виступає проти ухвалення законопроєкту № 8058 «Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності».
Положення цього законопроєкту в умовах воєнного стану створюють ризики для довкілля, життя та здоров’я громадян, суперечать вимогам національного та євроінтеграційного законодавства, руйнують перспективи впровадження в Україні засад збалансованого (сталого) розвитку.
Зокрема:
1. Законопроєкт повністю ігнорує врахування/інтеграцію екологічної складової у процесі господарської діяльності. Це суперечить засадам Європейської Зеленої угоди, природоохоронним директивам Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, принципам зеленої відбудови у повоєнний період.
2. Законопроєкт створює штучні обмеження щодо участі громадськості, Міндовкілля та Міністерства охорони здоров’я України, інших установ у процесі ухвалення рішень, що стосуються екологічної безпеки, життя і здоров’я громадян. Це суперечить Оргуській конвенції, іншим міжнародним зобов’язанням України.
3. Законопроєкт створює серйозні корупційні ризики оскільки впроваджує дерегуляцію бізнесу за спрощеною процедурою через внесення змін до законодавства (щодо скасування дозвільних документів) та актів КМУ, якими затверджується виключний перелік інструментів державного регулювання господарської діяльності із залученням представників бізнесу. Це спричинить перепони у реалізації міжнародних інвестиційних проєктів в Україні.
4. Законопроєкт обмежує подальше впровадження євроінтеграційних законів, оскільки ухвалення та реалізація правових актів ЄС супроводжується введенням в дію дозвільних документів, які досі не діяли в Україні (наприклад, єдиний інтегрований дозвіл у природоохоронній сфері, який треба запровадити відповідно до Директиви 2010/75/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 24 листопада 2010 року «Про промислове забруднення (інтегроване запобігання та контроль забруднення)»).
Всеукраїнська екологічна ліга звертається до народних депутатів України з вимогою зняти з розгляду законопроєкт № 8058 «Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності», як такий, що негативно вплине на стан екологічної безпеки, має корупційні ознаки і порушить процес європейської інтеграції України.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи