Четвер 28 бер. 2024
Національний форум «Поводження з відходами в Україні» (22-23 листопада 2018 р., м. Київ)

822 листопада 2018 року в м. Києві розпочав роботу Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який проводиться вже кілька років поспіль (2013-2017 рр.)

Ключова тема Форуму в цьому році: «Формування програм щодо поводження з відходами для об’єднаних територіальних громад: проблемні питання та кращі практики».

9Організаторами Форуму виступили Всеукраїнська екологічна ліга, Національний молодіжний центр «Екологічні ініціативи», Екологічна рециклінгова асоціація України.

Форум відбувається за сприяння Програми малих грантів Глобального екологічного фонду та Програми розвитку ООН, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Понад 300 делегатів з усіх куточків України приїхали у столицю, щоб розглянути  проблемні питання та кращі практики формування та реалізації програм щодо поводження з відходами на місцевому та регіональному рівнях, у територіальних громадах, обговорити стан поводження з небезпечними відходами та відходами сільського господарства в Україні, ознайомитись з сучасними розробками українських науковців щодо екологічно безпечного перероблення та утилізації відходів.

10Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі наголосила на тому, що найважливішими кроками для забезпечення збалансованого поводження з відходами мають стати розробка стратегічних документів та провадження відповідних фінансово-економічних та правових інструментів. Всеукраїнська екологічна ліга вже багато років наполегливо працює над тим, щоб в Україні були впроваджені всі вимоги європейського природоохоронного законодавства.

Форум 2018 1Недава Олег Анатолійович, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи зазначив, що нині першочерговими завданнями  у сфері поводження з відходами є: впровадження природоохоронних ініціатив та проектів, сприяння залученню інвестицій у сферу перероблення відходів та організація співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування громадських організацій, науки та бізнесу у сфері поводження з відходами. Він зазначив, що для фінансування сфери природоохоронної діяльності максимально мають використовуватись надходження коштів від екологічних платежів, що сплачуються за погіршення, забруднення усіх природних ресурсів, переважна більшість яких є невідновлюваними.

Нігородова Світлана Анатоліївна, національний координатор Програми малих грантів ПРООН/ГЕФ, наголосила на важливості діяльності громадських організацій у сфері інформування та освіти громадськості щодо поводження з відходами.

Заступник Міністра екології та природних ресурсів України, Віктор Михайлович Вакараш, у своїй доповіді розповів присутнім про діяльність Міністерства та наголосив на важливості консолідації зусиль територіальних громад, органів влади на місцевому рівні та громадськості для вирішення питань.

5На пленарному засіданні було розглянуто проблемні питання та кращі практики щодо поводження з відходами в територіальних громадах.

Кострикін Олег Валерійович, начальник Управління з питань формування та реалізації державної політики у сфері поводження з побутовими відходами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, представив інформацію про державне регулювання у сфері поводження з побутовими відходами.

Про заходи щодо стимулювання залучення інвестицій в розвиток енергетичної утилізації відходів розповів Марецький Роман Анатолійович, директор Департаменту технічного регулювання енергоефективності Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Павлюк Нонна Юріївна, кандидат технічних наук, провідний науковий співробітник Інститут технічної теплофізики НАН України, ознайомила присутніх з  принципами енергетичної утилізації ТПВ відповідно до Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

6Патока Ірина Вікторівна, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник,  провідний науковий співробітник відділу економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України представила поводження з відходами як невід’ємну складову екологічної політики об’єднаних територіальних громад.

Практичним досвідом щодо втілення регіональної програми поводження з відходами у Донецькій області поділився з учасниками Лихач Олександр Володимирович, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації.

Грущинський Андрій Миколайович, голова Правління ПАТ «Київспецтранс»,  представив сучасні підходи та досвід рекультивації полігону твердих побутових відходів №5.

7

Під час засідань круглих столів також були розглянуті важливі питання міжмуніципального співробітництва у сфері поводження з побутовими відходами, поводження з сільськогосподарськими та небезпечними відходами.

Перший день Національного форуму був дуже насиченим: учасники вступали у гострі дискусії,  висловлювали пропозиції та шляхи вирішення даних проблем.

Форум 2018 2

 

 

9Другий день Національного форуму «Поводження з відходами в Україні» був досить насиченим. Учасники продовжили роботу у секціях «Законодавче регулювання, інформаційна політика та освіта у сфері поводження з відходами» та  «Сучасні технології перероблення відходів».

Крушневич Сергій Петрович, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник Інституту газу НАН України представив інформацію про дегазацію полігонів.

Рибальченко Євген Григорович, директор ТОВ «РЕВЕЙСТ» свій виступу присвятив не тільки сучасному стану та проблемам поводження з відходами в Україні, але і навів приклади діяльності іноземних підприємств у цій сфері.

Про кращі практики поводження з відходами в рамках міжнародного співробітництва Європейських університетів  розповів Михайленко Валерій Петрович, кандидат хімічних наук, доцент кафедри фізичної географії та геоекології географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Курта Сергій Андрійович, доктор технічних наук, професор кафедри хімії факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у своєму виступі детально охарактеризував технологію подрібнення та сепарації полімервмісної макулатури з рециклінгом целюлози і полімерів.10

Васильківський Борис Миколайович, старший викладач кафедри екології Національного університету «Києво-Могилянська академія», змусив присутніх замислитись над тим, як сучасні технології можуть змінювати поводження громадян з відходами.

Волошин Вячеслав Степанович, доктор технічних наук, професор, ректор Приазовського державного технологічного університету (м. Маріуполь, Донецька область) представив дослідження щодо заглушення відходоутворення в джерелі виникнення.

8Морозова Тетяна Василівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, голова Чернівецької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги охарактеризувала основоположний принцип гарбології – Zero waste.

Інформацію про комплексну переробку металургійних шлаків у вихровому повітряно-мінеральному потоці навів Іванченко Владислав Вікторович, кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент, завідувач відділу проблем екологічної геології і розробки рудних родовищ Державної наукової установи «Центр проблем морської геології, геоекології та осадового рудоутворення НАН України».

Форум 2018 3

4У рамках діяльності Національного форуму «Поводження з відходами в Україні» група учасників відвідала полігон твердих побутових відходів №5 у с. Підгірці Київської області. Вони ознайомились з результатами процесу рекультивації та подальшими планами у цьому напрямку. Голова правління ПрАТ «Київспецтранс» Грущинський Андрій Миколайович розповів про те, що здійснення реконструкції передбачає посилення дамб, зміцнення водовідвідних лотків, модернізацію насосного обладнання, утеплення станцій з очистки фільтрату. Всі ці систематичні заходи повинні вплинути на зменшення негативного впливу полігону на довкілля, а у подальшому привести до припинення його діяльності.6

Кожен з присутніх мав змогу поспілкуватись з фахівцями у сфері поводження з відходами, задати питання, поділитись існуючими напрацюваннями у цій галузі.

 5 7

У Форумі взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, науковці, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, підприємства-виробники техніки та технологічного обладнання для перероблення відходів, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, ЗМІ.

Учасники Форуму висловили пропозиції до Резолюції Форуму, які у подальшому будуть опрацьовані та передані відповідним органам влади та одноголосно підтримали необхідність формування програм щодо поводження з відходами для об’єднаних територіальних громад.

Форум 2018 4

 

Матеріали Форуму

Програма Форуму 22-23 листопада 2018 р.

Проект резолюції Національного форуму 22-23 листопада 2018р.

Збірник Форум 2018