Версія для друку
Круглий стіл «Екологічні проблеми Кіровоградської області та шляхи їх розв’язання» (21 травня 2015 р., м. Кіровоград)

Інформаційне повідомлення

Резолюція

IMG 359021 травня 2015 року в рамках кампанії «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку» у м. Кіровоград відбулося засідання круглого столу «Екологічні проблеми Кіровоградської області та шляхи їх розв’язання», організатором якого виступила Всеукраїнська екологічна ліга.

У засіданні круглого столу взяли участь: представники органів місцевого самоврядування, природоохоронних громадських організацій, науковці, ЗМІ.

Відкриваючи засідання, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зазначила, що хоча Стратегія розвитку Кіровоградської області до 2020 року вже затверджена, вона не містить чітко виділеної екологічної складової. Експерти Всеукраїнської екологічної ліги підготували Стратегічну ціль «Екологічна безпека та збереження довкілля», яка була представлена обласній державній адміністрації та запропонована до включення до Стратегії області.

IMG 3654Вона акцентувала увагу на тому, що зараз природоохоронна галузь переживає занепад через непрофесіоналізм та корумпованість діючого керівництва. Значного удару завдав мораторій на перевірки суб’єктів господарювання, оскільки вже майже рік представники Державної екологічної інспекції України майже не здійснюють перевірок щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Василь Смаглюк, керівник апарату Кіровоградської обласної державної адміністрації, наголосив на тому, що Кіровоград відрізняється значним промисловим потенціалом, тому екологічна складова є обов’язковим компонентом регіональної політики міста. Він подякував експертам Всеукраїнської екологічної ліги за проведену роботу і відзначив, що обласна державна адміністрація буде намагатися й надалі враховувати засади збалансованого розвитку під час прийняття управлінських рішень.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної державної адміністрації Олександр Ковтунов зазначив, що основними забруднювачами довкілля у Кіровоградській області є підприємства переробної промисловості (49,5 % загального обсягу забруднюючих речовин). Зокрема, у хвостосховищі Східного гірничо-збагачувального комбінату накопичено приблизно 40 млн. т відходів.

Катерина Деревінська, в. о. начальника відділу соціально-гігієнічного моніторингу Головного управління Держсанепідслужби в Кіровоградській області, доповіла учасникам засідання про стан водних ресурсів Кіровоградщини. Вона повідомила, що станом на 01 січня 2015 року за даними державної статистичної звітності централізованим водопостачанням охоплені всі 12 міст області, 22 з 27 селищ міського типу (81,5%) та 183 сіл із 995 (18,4%).

Радник Голови Держсанепідслужби України ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Юрій Брюм доповів про реалізацію Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання. За його словами, з усіх джерел випромінювання найбільший відсоток належить техногенно підсиленим джерелам природного походження, а саме радону (до 75 % річної дози). Цей газ немає запаху та кольору і саме тому для його ідентифікації необхідні спеціальні прилади. Він є радіоактивним, а тому небезпечним для здоров’я людини.

IMG 3710