Четвер 28 бер. 2024
Прес-конференція та рейд до місць порушень заповідного режиму у Голосіївському національному парку

tabl12 вересня 2014 року відбулася прес-конференція, присвячена протизаконним діям на території Голосіївського національного природного парку.

Організаторами заходу виступили: Всеукраїнська екологічна ліга, Київський еколого-культурний центр та Спілка порятунку Голосіїва.

На прес-конференції були окреслені загальні проблеми природно-заповідного фонду України та зроблено наголос на безкарності порушників заповідного режиму.

Для ілюстрування цього твердження журналісти були запрошені у рейд до місць порушень у національному природному парку «Голосіївський».

Першою зупинкою було місце біля незаконно зведеного загону для заманювання та відлову диких тварин. Браконьєри відкривають двері загону, насипають приманку, а коли звірі зайдуть – закривають їх всередині. Ніхто не знає, як з ними вчиняють потім, проте очевидно, що ці дії є грубим порушенням Закону України «Про природно-заповідний фонд», згідно до якого подібні дії заборонені на заповідній території національного природного парку. Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко наголошує, що завданням громадських організацій є привертання уваги саме до таких цинічних порушень.

Журналістам було показано місце незаконної приватної забудови на території парку.

P1010049 для сайта

Незаконно збудований маєток на території Голосіївського НПП

Ще одним місцем порушення було урочище з численними стихійними звалищами сміття, зрубаними деревами та необлаштованими місцями рекреації.

landscapeКульмінацією рейду стало масштабне незаконне видобування піску з болотистих територій. Прибувши на місце, команда журналістів побачила величезну територію, на якій працює важка техніка та вивозиться намитий пісок. Тетяна Валентинівна розповіла, що ця територія незворотньо деградована, оскільки для добування піску було вирубано всі дерева, знищена інша рослинність та знятий верхній родючий шар ґрунту. Також, вона зауважила, що видобування піску відбувається вже більше року, тим не менш, жодна інстанція не звертає на це уваги.

namiv pisku

Місце незаконного намиву піска

Детальніше про рейд дивіться репортаж Київ TV на нашому каналі YouTube