Версія для друку
Навчаємось допомагати Природі та зменшувати кількість сміття: освітні зустрічі та тренінги

30Що ми знаємо про тверді побутові відходи? Які існують проблеми їх утилізації? Чи впливає сміття на довкілля і здоров’я людини? Як відбувається вторинна переробка сміття? Чи можна виховати дбайливе ставлення до довкілля та сформувати новий не споживацький світогляд?

32 10Такі питання хвилювали учасників освітньо-виховних зустрічей, які були проведені у жовтні-грудні 2019 р.:

– тренінг «Розділяй, сортуй, допомагай довкіллю» для студентів кафедри екології та безпеки життєдіяльності Національного транспортного університету (м. Київ), для учнів 9–11 класів гімназії м. Бровари (Київська область);

– екологічна гра «За життя без сміття» для  учнів 3-го класу гімназії №86 «Консул» (Бібліотека імені Антона Макаренка для дітей, м. Київ);

IMG 2595– тренінг «Роздільний збір сміття» для учнів та вчителів Малинівського закладу загальної середньої освіти I–III ступенів, Миколаївського закладу загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів № 2 та Миколаївського закладу загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів № 1 (Миколаївська міська рада, Слов’янський район, Донецька область);

– тренінгове заняття «Зменшимо кількість відходів» для учнів та вчителів загальноосвітнього закладу загальної середньої освіти № 9 м. Костянтинівка (Донецька область);

32 14– цикл тренінгів та бесід «Роздільний збір сміття: моя особиста участь» для учнів та вчителів Лугинської гімназії, загальноосвітнього закладу загальної середньої освіти №2 смт Лугини, Жеревецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Лугинської селищної ради Лугинського району (Житомирська область).

Модератори тренінгів (заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Олена Пащенко та координатор Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» Людмилою Шпортюк) ознайомили понад 450 учасників із світовими проблемами, що пов’язані з нагромадженням сміття, сучасними шляхами переробки сміття в європейських країнах та в Україні. Навчання включало інтерактивну лекцію про раціональне поводження з відходами та їх сортування з подальшою переробкою, під час якої діти та дорослі дізнались, чому саме сміття є проблемою для Природи, а також ознайомились з основами правильного сортування.  Під час флешмобу «Я сортую сміття, а ти?» була надана можливість на практиці спробувати сортувати різні види відходів, а також навчитись вдруге використовувати речі, які є у користуванні у кожній родині.

21

Довідково.

Накопичення твердих побутових відходів (ТПВ) у довкіллі – нагальна проблема сьогодення. Її актуальність полягає в негативному впливові на стан здоров’я людини та довкілля. Окрім того, під розміщенням ТПВ зайняті величезні площі земель (зокрема це стосується несанкціонованих стихійних сміттєзвалищ, які не відповідають санітарним нормам).

Це створює небезпеку для довкілля, оскільки із місць складування відходів небезпечні речовини можуть просочуватися в ґрунт, а далі – в підземні горизонти. Як наслідок, вода в колодязях забруднюється органічними і мінеральними речовинами (завислі речовини, органічні речовини, хлориди, фосфати, азот амонійний, бактеріальне забруднення).

Ця проблема стосується не окремих країн, регіонів, територіальних громад, а й кожної родини. Наслідки бездумного ставлення до накопичення сміття можуть бути катастрофічними. Навчити дитину піклуватися про нашу планету – першочергове завдання для всіх, хто хоче, щоб їхні діти виросли свідомими та здоровими.

Саме тому Всеукраїнською екологічної лігою спільно з Всеукраїнською дитячою спілкою «Екологічна варта» започатковано цикл тренінгів щодо роздільного збору відходів. Це один із дієвих кроків, адже він озброює учасників не тільки переконливими фактами, а й показує шляхи розв’язання цієї проблеми, формує компетенції заощадливості, дбайливого ставлення до природи.