Версія для друку
27 серпня відбулося засідання робочої групи проекту «Збирай, переробляй – оберігай, допомагай!» (2019 р.)

WhatsApp Image 2019 08 27 at 22.43.3827 серпня відбулося засідання робочої групи проекту «Збирай, переробляй – оберігай, допомагай!». Так називається проект з покращення якості послуг у сфері управління відходами на муніципальному рівні, який реалізується Лугинською ОТГ, що на Житомирщині.

У засіданні робочої групи взяла участь голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, яка наголосила на надзвичайній актуальності проблеми поводження з відходами у місцевих громадах.

На сьогодні ситуація є досить критичною - неогороджені і досить часто несанкціоновані смітники, пожежі на сміттєзвалищах, сморід і дим з яких розноситься вітром на значні площі, забруднення повітря грунтів та водних ресурсів. Все це можна змінити на краще.

Реалізація проекту відбувається за фінансової допомоги GIZ на підставі Рамкової угоди між  Урядом України та Урядом Федеративної республіки Німеччина та співфінансування Єврокомісії.

Мета проекту – змінити свідомість мешканців громади у сфері поводження з органічними рештками.  Ініціатори проекту намагаються відновити традицію українського села, коли «зелені» відходи: рослинні рештки домогосподарств, опале листя садків та паркових зон через компостування перетворюватиметься на органічні добрива. Це сприятиме не лише більш раціональному використанню ресурсів, а й  зменшенню обсягів відходів.  Збираючи та переробляючи органічні рештки, лугинці оберігатимуть довкілля.

Окрім того проект передбачатиме збір та сортування вживаного одягу. Можливі для використання речі передаватимуться в «другі руки», що стане допомогою вразливим соціальним групам населення. Непридатний для використання одяг, після сортування потраплятиме для відповідної утилізації.

Всеукраїнська екологічна ліга в рамках проекту планує провести інтерактивні тренінги з дітьми та вчителями, а також практичні заняття з мешканцями громади.

Важливо, що керівництво громади, представники освітніх установ та комунального підприємства спільно діють для поліпшення стану довкілля.