Версія для друку
5 березня 2019 року відбулось засідання круглого «Екологічні ризики та вплив на довкілля: діяльність промислових ферм в Україні»

IMG 54615 березня 2019 року, у Житомирському державному технологічному університеті відбулось засідання круглого «Екологічні ризики та вплив на довкілля: діяльність промислових ферм в Україні», організатором якого є Всеукраїнська екологічна ліга.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі окреслила основні екологічні ризики діяльності підприємств промислового тваринництва:

- негуманні умови утримання тварин: тісні клітки, неприродне середовище, скорочена тривалість життя;

- жорстокий забій: використання електричного струму у пащу, труїння газом;

- забруднення довкілля: гній, послід, сеча від діяльності звіроферм потрапляючи у ґрунт призводять до забруднення підземних ґрунтових вод та зумовлюють «цвітіння води» в найближчих водоймищах.

- ризик для здоров'я людей: великі звіроферми - об'єкти підвищеної екологічної небезпеки. Вони забруднюють повітря, ґрунт та воду вірусами та бактеріями, що можуть бути стійкими до антибіотиків та смертельно небезпечними для людей.

rfgfdrgbtrh

Тетяна Валентинівна акцентувала увагу присутніх на тому, що Всеукраїнська екологічна ліга вже багато років поспіль спільно зі звичайними мешканцями захищає цінні природні комплекси України від подібної промислової діяльності.

IMG 5620Про світовий досвід функціонування хутрових ферм та перспективи заборони функціонування промислових ферм в Україні у своєму виступі розповіла Уваєва Олена Іванівна, доцент кафедри екології, природокористування і біології людини, кандидат біологічних наук, доцент, Житомирського державного університету імені Івана Франка, голова Наукової ради Житомирської обласної організації  Всеукраїнської екологічної ліги.

Проданик Іван Васильович,  адвокат, заступник керуючого партнера Адвокатського об’єднання «Екобезпека», представив інформацію про основні порушення вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та санітарно-епідеміологічних норм. Так, за його інформацією на стадії планування будівництва без додержання вимог екологічної безпеки знаходяться норкові ферми в селах Язлівчик, Лешні (Бродівський район Львівської області), Підгірне (Копачівський район Волинської області), с. Велика Каратуль (Київська область) та багатьох інших.

Хоменко Руслан Миколайович, депутат Сінгурівської сільської ради, голова ГО «Клуб Сінгурівської Водойми», висловив категоричну позицію своєї громади, яка виступає проти діяльності звіроферми на їх території та продовжує боротьбу проти їх розширення, оскільки це підприємство вже зараз здійснює потужний вплив на довкілля: наявність великої кількості відходів життєдіяльності тварин, нестерпний сморід, забруднена вода у колодязях.IMG 5584

Всеукраїнська екологічна ліга закликає громадян спільно стояти на захисті довкілля України. Вважаємо, що для зменшення негативного впливу звіроферм на навколишнє середовище необхідно: 1) розробити Державну цільову програму зменшення забруднення довкілля підприємствами агропромислового комплексу; 2) привести законодавчу базу, що регламентує діяльність звірівницьких підприємств, у відповідність до європейського законодавства;  3) удосконалити Ветеринарно-санітарні правила для звірівницьких господарств, зокрема наблизити умови утримування до природних; 4) сприяти науковим розробкам новітніх природоохоронних технологій для перероблення відходів та очищення стічних вод підприємств звірівництва.

mj nhmkyu