Четвер 28 бер. 2024
День Дунаю - 2018

День Дунаю1Цього року ми святкуємо 12-ту річни­цю Дня Дунаю. Всеукраїнська еколо­гічна ліга бере активну участь в орга­нізації святкових заходів щодо відзна­чення цього свята. Щороку Закарпат­ська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги спільно з партнерами проводять масштабні заходи, присвяче­ні збереженню та раціональному вико­ристанню річки Дунай.

Цього року святкові заходи відбулися в селі Квасово Берегівського району та 1 липня в с. Латірка Воловецького району Закарпатської області.

День Дунаю230 червня відбувся фестиваль «День Дунаю в басейні Тиси - 2018». До участі у фестивалі були запрошені учні (дитячі команди) навчальних за­кладів Баранинської сільської об’єднаної терито­ріальної громади, Закарпатського еколого-нату- ралістичного центру, м. Тячева та шкіл Берегів­ського району (с. Квасово та с. Оросієво). Свят­кування відбувалось під егідою Міжнародної ко­місії із захисту р. Дунай за підтримки Європей­ського Союзу, Закарпатської обласної державної адміністрації, Міністерства екології та природ­них ресурсів України, Басейнового управління водними ресурсами річки Тиса та Всеукраїнської екологічної ліги.

День Дунаю3Ключовим заходом під час свята була «Регата кораблів пластикових піратів». Цей захід - комбі­нація конкурсів «Пластикові скарби» та «Дунай­ський митець».

Команди школярів з Берегівського, Тячівського та Ужгородського районів збирали окремо пластик. Та команда, яка зібрала більше 10 кг пластику, отримала право взяти участь у регаті.

День Дунаю4Для цього потрібно було змайструвати мінімо- дель корабля з пластикових відходів та вказати скільки «скарбу» було зібрано. Усі кораблики були запущені з одного місця на р. Боржаві і пройшли відстань 500 м. Переможець визначався за декіль­кома критеріями:

- Найбільш цікавий / ори­гінальний корабель;

- Кількість «зібраного скарбу»;

- Можливості триматися на воді та дійти до фінішу.

Усі команди, які дійшли до фінішу, отримали сумки та кепки, переможці - цін­ні призи.

День Дунаю5Також цього дня відбувалися такі дійства:

- виступи дитячих колективів «Пірати та лица­рі:всі об’єднуються для захисту навколишнього середовища»;

- офіційно передано контейнери для розділь­ного збору відходів до громади с. Оросієво (су­сіднє село від Квасово). Кількість жителів - 900 осіб;

- акція «Замки над водою», під час якої руїни замку були очищені від сміття та заростей, а та­кож проведено квест «Як стати еколицарем?» на пошук скарбів у Квасівсьому замку;

- розмальовування напису з камінців на дамбі «Ми любимо Боржаву»;

- вогняне шоу.

День Дунаю8У програмі другого дня (1 липня) було заплано­вано два важливих заходи:

- облаштування витоку річки Латориця (с. Латірка Воловецького району);

- оцінювання гідроморфологічного потенціалу гірських ділянок річок (с. Котельниця Воловецького району).

День Дунаю9Довідка.

За ініціативою Міжнародної комісії із захисту річки Дунай вперше свято Дунаю відзначали 29 червня 2004 року, воно було присвячене 10-річчю Конвенції про охорону ріки Дунай. Назву річці (Дунай - «бистра вода») дали кельти в першій половиніІ тисячоліття до н. е. Дунай займає серед річок Європи II міс­це після Волги, він перетинає 10 країн (Німеччину, Австрію, Сло­ваччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Румунію, Болгарію, Мол­дову та Україну) - від Чорного лісу в Німеччині до Чорного моря в Румунії та Україні.

День Дунаю1229 червня 1994 року була прийня­та Конвенція про співробітництво з охорони та сталого використання річки Дунай (Конвенція про захист річки Дунай) (Софія, Болгарія), яку підписали 11 країн, територієюяких протікає ця ріка,та Європейський Союз. Україна ратифікувала Конвен­цію у 2002 році. Основним завдан­ням Конвенції є забезпечення зба­лансованого управління водними ресурсами в басейні Дунаю, зокре­ма: збереження, поліпшення та раціо­нальне використання поверхневих вод; контроль можливих небезпек, що виникають унаслідок аварій, ра­зом з небезпечними для води речо­винами, а також повені й кригу; зменшення забруднення Чорного моря від джерел на водозбірній пло­щі. У рамках Конвенції країни-учасники застосовують єдині системи моніторингу і методи оцінювання впливів на навколишнє середови­ще. Принцип «забруднювач платить» і попереджальний принцип є осно­вою для всіх заходів, що мають на меті охорону річки Дунай і вод на всій її водозбірній площі.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи