П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Діяльність Дніпропетровської обласної організації ВЕЛ за 2014 рік

27 березня голова Дніпропетровської ОО ВЕЛ Грицан Ю. І. взяв участь у засіданні інтелектуального клубу, заснованого Л. Кучмою, під час якого були розглянуті актуальні питання організаційно-громадського сприяння розвитку органічного землеробства в Україні, а також 16 травня у засіданні круглого столу з розробки Комплексної регіональної програми (стратегії) екологічної безпеки та збереження клімату у Дніпропетровській області на 2016–2026 роки.

21 травня на базі кафедри екології та охорони навколишнього середовища Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету до міжнародного дня біорізноманаття був проведений круглий стіл «Біорізноманіття рідного краю» за участю гуртка «Еколог» та випускників СЗОШ № 72. Під час проведення заходу молодь звітувала про свою екологічну діяльність та з великою зацікавленістю прослухала інформацію про проблеми біорізноманіття Дніпропетровщині.

11 вересня голова Дніпропетровської ОО ВЕЛ Грицан Ю. І. брав участь у нараді з питань належного виконання заходів програми формування та розвитку національної екологічної мережі Дніпропетровської області, які спрямовані на розбудову природно-заповідного фонду Дніпропетровщини.

З 2007 року на території національного парку «Великий Луг» стала діяти заповідна зона загальною площею 750 га. Відповідно до вимог заповідного режиму були заборонені мисливство, рибалка, рекреація, випас, рубка лісу, що негативно впливають на біорізноманіття. 13 вересня члени Дніпропетровської ОО ВЕЛ у рамках кампанії ВЕЛ щодо захисту та підтримки об’єктів природно-заповідного фонду України здійснили перевірку дотримання заповідного режиму в національному парку «Великий Луг», у ході якої з’ясовано, що за ці роки численність рідких і фонових птахів збільшилась. Так, наприклад , лише кількість жовтої чаплі, яка занесена в Червону книгу України, збільшилась з 12 до 47 пар і такі результати майже по всіх показниках.

На території громадського ландшафтного заказника «Лівобережний» Дніпропетровська ОО та МО ВЕЛ спільно з районними осередками, мешканців ж/м «Фрунзенський» провели суботники з впорядкування та розчищення території заказника.

9–10 жовтня в м. Дніпропетровську в приміщенні Дніпропетровського державного аграрного університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Збереження біологічного різноманіття природних та аграрних ландшафтів, розбудова заповідних територій». Організаторами заходу виступили Міністерство освіти та науки України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Дніпропетровська обласна державна адміністрація, Дніпропетровська обласна рада, Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Всеукраїнська екологічна ліга, Природний заповідник «Дніпровсько-Орільський».

Мета конференції: наукове обговорення проблем збереження біологічного різноманіття природних і антропогенних територій, необхідності розширення мережі територій природно-заповідного фонду та роль у вирішені цих проблем наукової спільноти та громадських організацій.

Під час роботи конференції працювало три секції:

–    секція 1 «Розширення заповідних територій як необхідний крок до євроінтеграції України»;

–    секція 2 «Біологічне і ландшафтне різноманіття природних територій та його охорона»;

–    секція 3 «Екологічно безпечне функціонування агропромислового комплексу».

У конференції взяли участь понад 97 учасників з України, Білорусії, Алжиру, Іспанії, Польщі, Італії, Росії.

Під час конференції висвітлено питання збереження біорізноманіття у зв’язку із сільськогосподарською діяльністю. Обговорено напрями охорони природних лук і степів та показано місце агробіорізноманіття, як складового елемента екомережі.

Матеріали конференції були надруковані в тематичному випуску наукового журналу «Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету».

23–24 жовтня на базі Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційний менеджмент збалансованого (сталого) природного агровиробництва», присвячена 90-річчю від дня народження Федора Трохимовича Моргуна. Робота конференції проходила у межах визначеної проблематики, спрямована на обговорення та пошук шляхів вирішення наступних питань: перспективи державного управління щодо збалансованого природного агровиробництва; еколого-економічні аспекти управління конкурентоспроможністю природного агровиробництва; фінансове управління та облік природного агровиробництва; інноваційний менеджмент систем природного землеробства та екологізація агропродуктової системи; запровадження «зелених технологій» в аграрній сфері; світові та вітчизняні здобутки в аграрній екоосвіті та просвіті, участь громадськості.

За результатами конференції були підготовлено та видано збірник матеріалів.

Активісти Дніпропетровської ОО ВЕЛ виступили проти будівництва звіроферми на території майбутнього національного природного парку «Орільський». 10 листопада у медіа-центрі «ДНЕПР ПОСТ» була проведена прес-конференцію, присвячена будівництву ферми з вирощування норки на території, що зарезервована для створення Національного природного парку «Орільський» (Петриківський район, Дніпропетровська область). У роботі прес-конференції взяли участь органи державного самоврядування, природоохоронні громадські організації, ЗМІ.

Екологи акцентують увагу на тому що звіроферма є об’єктом, який становить підвищену екологічну небезпеку, а тому її будівництво поставить під загрозу існування парку, оскільки в результаті роботи звіроферми утворюється велика кількість органічних відходів, які будуть забруднювати навколишнє середовище, в тому числі русло річки Орель та Запорізьке водосховище.

На жаль, події, які відбуваються на сході країни, мають свій згубний вплив на об’єкти природно-заповідного фонду. Озброєні бойовики змусили працівників заповідника «Хомутівський степ», покинути робочі місця та виїхати з його території. Наукові співробітники повідомили, що вони виїжджають до Запорізької області, де знаходиться інше відділення Українського степового заповідника – «Кам’яні могили», де будуть продовжувати дослідницьку роботу. Працівникам заповідника не дозволили забрати документи, тому переміщення центрального відділення відбулося неофіційно.

4 грудня Грицан Ю. І. став учасником експертної зустрічі «Адаптація екологічної політики до норм Європейського Союзу згідно з угодою про Асоціацію» за участю Міністерства екології та природних ресурсів України, яка відбулася в приміщенні Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Протягом року членами Дніпропетровської ОО ВЕЛ здійснювалась систематична робота в складі робочої групи з розроблення Концепції Комплексної регіональної Програми (стратегії) екологічної безпеки та збереження довкілля Дніпропетровської області на 2016–2025 роки; робота у складі Громадської екологічної ради при Дніпропетровській облдержадміністрації та у складі робочої групи Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації щодо недопущення будівництва звіроферми по вирощуванню норки біля с. Шульгівки Петриківського району Дніпропетровської області на території запланованого національного природного парку «Орільський».

9 грудня розпочала свою роботу науково-технічна екологічна рада при Департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації, до складу якої увійшов голова Дніпропетровської ОО ВЕЛ Ю. І. Грицан.

16 грудня в приміщенні Міністерства освіти та науки України відбувся круглий стіл «Інтеграція положення Конвенцій Ріо» в національну політику України під головуванням заступника Міністра освіти і науки України М. В. Стріхи, в якому взяв участь голова Дніпропетровської ОО ВЕЛ Ю. І. Грицан, в якості експерта ПРООН/ГФФ.

Дніпропетровська ОО ВЕЛ активно співпрацює з представниками ЗМІ. Голова Дніпропетровської ОО ВЕЛ бере участь у телепередачах 51 каналу «Аграрна Дніпропетровщина» (8 липня – 51 канал, 7-30, тема передачі «Проблеми становлення та розвитку органічного землеробства на Дніпропетровщині»; 5 жовтня – 51 канал, 7-30, тема передачі «Яблуневі жнива»; 28 жовтня – 51 канал, 7-30, тема передачі «Інноваційний менеджмент збалансованого (сталого) природного агровиробництва») та «Час порад» (3 листопада, 13-30).

До Дня захисту озонового шару було опубліковано інтерв’ю в газеті «Днепр Вечерний» (16.09, Електронний ресурс : http://dvgazeta.info/vechyorka/rodina/fu/hfu.html).

В розділі " Дніпропетровська обласна організація":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи