Четвер 28 бер. 2024
Всеукраїнська екологічна ліга надзвичайно стурбована критичною ситуацією, що склалася у зв’язку із забрудненням річки Рось отруйними речовинами (2019 р.)

24Всеукраїнська екологічна ліга надзвичайно стурбована критичною ситуацією, що склалася у звязку із забрудненням річки Рось отруйними речовинами.

9 червня у с. Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter без номерних знаків з’їхав у ставок, перекинувся та загорівся. Внаслідок загоряння автомобіля сталася розгерметизація частини ємностей з гербіцидами та стимуляторами росту для сільгоспрослин. Через це певна кількість речовини вигоріла або потрапила у ставок з послідуючим витоком у р. Рось на відстані близько 5,4 км до гирла.  Наразі визначається чи був серед них інсектицид «Нурал В».

За попередніми даними в водний об’єкт потрапили наступні засоби захисту рослин, що належать до 2 та 3 класу небезпеки: Майстер Паур – 180 л, Кіл Мор – 260 л, Рет Пал – 90 л, Пріма – 16 л, Тарга Супер – 10 л, Тітус – 1 кг, Піктор – 5 л, Колосаль – 110 л, Біцепс Гарант – 110 л, Вензор – 15 л, Контролер – 6 кг. Загальна кількість 747 л та 6 кг.

Внаслідок цієї надзвичайної ситуації може постраждати не лише водна флора і фауна, але під загрозою опинилися життя та здоров'я людей.

Всеукраїнська екологічна ліга вже багато років наголошує на тому, що використання пестицидів та інших отрутохімікатів  є небезпечним для здоров'я населення і загрожує довкіллю. Незадовільні умови зберігання призводять до того, що токсичні пестициди потрапляють до навколишнього середовища, в тому числі до водних джерел і повітря, в результаті чого виникає ризик отруєння для людей і тварин. Однією з найнебезпечніших особливостей пестицидів є їхня здатність до накопичення в живих організмах та міграції трофічним ланцюгом – після надходження в  навколишнє середовище пестициди обов’язково потрапляють в людський організм.

lorpaviber image

За фактом забруднення  водойми у с. Збаржівка Погребищенського району, що є притокою річки Рось, слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.242 (Порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України. За такий злочин передбачено покарання – до 5 років  обмеження волі.

viber image 1Правоохоронними органами оперативно встановлено, що хімікати були викрадені з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. За фактами крадіжок гербіцидів відкриті кримінальні провадження за ч.3 та ч.5 ст.185 КК України. Максимальне покарання за такі злочини, передбачене законодавством – від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. (Офіційне джерело: Сайт Національної поліції України https://www.npu.gov.ua)

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що відповідальність за хімічні небезпечні речовини мають нести власники (без перекладання відповідальності на нібито крадіїв).

Відповідно до «Положення про єдину державну систему цивільного захисту» місцевими органами виконавчої влади рекомендовано населенню утриматись від купання, вилову риби та випоювання худоби в акваторії р. Рось.

Всеукраїнська екологічна ліга обурена відсутністю адекватної реакції на цю надзвичайну ситуацію з боку Міністерства екології та природних ресурсів України.

Довідково! Пестициди дозволяють господарствам підвищити свою ефективність, збільшити врожаї і скоротити втрати від шкідливих факторів. Але, маючи ряд переваг, використання хімічних препаратів призводить до зміни екологічного балансу природного середовища, негативно впливає на живі організми. При застосуванні засобів захисту рослин (ЗЗР) практично не уникнути забруднення повітря робочої зони і ґрунту та ґрунтових вод. Деякі пестициди можуть досить довго зберігатися в навколишньому середовищі. Найнебезпечніші зберігаються в землі ще 8-12 років. Забруднення ґрунту і вод призводить до підвищення вмісту пестицидів в рослинній продукції, роблячи її небезпечною для здоров'я.

Деякі пестициди  належать до групи, що складається з дванадцяти так званих стійких органічних забруднювачів. Для вирішення проблеми СОЗ у травні 2001 року в Стокгольмі була прийнята Конвенція про стійкі органічні забруднювачі (Стокгольмська Конвенція). Серед інших країн Конвенцію підписала і Україна. Виконання Конвенції передбачає розробку плану дій та національної стратегії щодо зменшення або ліквідації СОЗ, а також сприяння, для досягнення цієї цілі, впровадженню найкращих наявних методів у сфері охорони довкілля. На жаль, поки що використання пестицидів в Україні не контролюється жодним органом. До сьогодні не затверджено регламенти зберігання, транспортування та застосування засобів захисту рослин, що не дозволяє належним чином контролювати їх використання.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги звертають увагу, що цей випадок у Вінницькій області – не поодиноке порушення природоохоронних норм! Річка Рось вже більше 10 років потерпає від замулення та забруднення. Мають місце системні незаконні викиди каналізації з населених пунктів, розташованих на її берегах, неперероблених відходів сільськогосподарського виробництва та згубний вплив зарегульованості річкового стоку через роботу малих ГЕС. Про це свідчать неодноразові лабораторні дослідження. Численні греблі і запруди, зливи тонн промислових і побутових відходів, відсутність покарання порушників природоохоронних норм та практичних дій у збереженні важливого водного об’єкту. Все це вже призводить до екологічної катастрофи.

photo 2 9 1200x800 1Всеукраїнська екологічна ліга вимагає, щоб інформація щодо результатів досліджень річки Рось була передана широкому загалу повністю та оперативно проведено заходи, спрямовані на ліквідацію наслідків для довкілля та здоров’я людей, а винні у порушенні українського природоохоронного законодавства мають бути притягнуті до невідворотної відповідальності.