Версія для друку
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ за 2016 рік

Січень-лютий 2016 р.

Контроль за ліквідацією стихійного звалища люмінесцентних ламп в Чигиринському районі Черкаської області.

Участь в розробці обласної Програми охорони навколишнього природного середовища на період 2016–2020 роки.

Участь у розробці Проекту обласної програми вилучення, утилізації, знищення та знешкодження непридатних або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів та тари від них на 2016–2018 роки.

15 січня голова Черкаської ОО ВЕЛ взяла участь у круглому столі  на тему «Процес реалізації Стратегії регіонального розвитку в Черкаській області: проблеми, досягнення та перспективи».

Cherkas 2016До участі у заході були запрошені: представники департаментів Черкаської ОДА, депутати обласної ради, учасники робочої групи з розробки Стратегії регіонального розвитку в області та Плану її реалізації, представники громадських організацій, засобів масової інформації та всі зацікавлені особи.

Мета “круглого столу” полягала в створенні комунікаційного майданчику влади, експертів, громадськості з підведення підсумків в частині етапу розробки Стратегії та Плану її реалізації а також напрацювання пропозицій щодо вдосконалення процесу реалізації Стратегії регіонального розвитку у Черкаській області.

Відзначено, що Стратегія розвитку Черкаської області до 2020 року – едина Стратегія в Україні, що є в  англомовному варіанті і була презентована у Брюсселі і схвалена саме за присутність екологічної складової в Стратегії. Наявніть Стратегії на англійській мові є позитивним поштовхом до співпраці з іноземними інвесторами.

Cherkas2 201616 січня – участь у фестивалі «Щедрий вечір, добрий вечір, мати-Україно». Разом з Черкаською міською організацією ВДС «Екологічна варта» взяли участь у фестивалі. Мета: просвітницька робота щодо збереження лісових красунь. Проведення акції «Заміст ялинки-новорічна композиція».

18 січня − з метою виховання небайдужого ставлення до проблем охорони навколишнього природного середовища; підтримки творчо обдарованої молоді; формування  громадянської позиції щодо захисту довкілля, любові до рідного краю та залучення дітей до здорового способу життя оголошено VI міський конкурс «Екологічна казка».

6 лютого  відбулася зустріч з громадськими діячами щодо проекту будівництва курників на території Чигиринщини, реалізація якого завдасть непоправної шкоди досі чистій природі Чигиринщини, пам’яткам історії, культури, археології, гідрології. Концентрація у повітрі, ґрунті та воді сотень тисяч тон небезпечних хімічних сполук, курячого посліду і пилу, тваринних вірусів отруїть довкілля, ґрунтові води, підірве здоров’я людей. Прийнято рішення щодо звернення до Черкаської ОДА та облради щодо неприпустимості такого будівництва на території, що є символом державності, волі й свободи України.

Протягом березнятравня проведено міжнародний аудит Черкаської обласної організації ВЕЛ, згідно з результатами якого розроблено план дій розвитку організації.

9 березня – подано Заявку на участь у програмі «Розвиток організацій  громадянського суспільства».

9 березня Розпорядженням обласної державної адміністрації від 09.03.2016 № 104 утворено комісію з оцінки та конкурсного відбору природоохоронних проектів та заходів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів обласного бюджету. В склад комісії включено Фоміну Н.М.

Cherkas3 2016

16 березня у кінозалі Черкаського державного технологічного університету відбувся науково-практичний семінар «Діяльність суб'єктів господарювання у сфері водокористування: законодавство, економіка, технології», присвячений питанням у сфері водокористування.

Ініціатором проведення семінару виступила Черкаська обласна організація ВЕЛ.

У семінарі взяли участь фахівці Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА, Державної екологічної інспекції у Черкаській області, Черкаського регіонального управління водних ресурсів, ТОВ «ТРІМ СТАР», науковці та студенти Черкаського державного технологічного університету, спеціалісти з питань водокористування промислових, комунальних та інших  підприємств та організацій області.

З вітальним словом до учасників семінару виступив в.о. ректора ЧДТУ, доктор економічних наук, професор Назаренко С.А. У своїй промові він підкреслив актуальність проведення наукового семінару саме з такої тематики, висказав впевненість про можливість знайти нові ефективні шляхи вирішення проблем з водокористування та побажав учасникам семінару успішної роботи, цікавих доповідей та дискусій.

Про повноваження управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА щодо видачі дозволів на спеціальне водокористування було докладно поінформовано у доповіді заступника начальника управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації Довгої Л.В.

Начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Черкаській області Тарабукіна В.П.  розглянула питання лабораторного контролю якості стічних вод та надала відповіді на запитання щодо державного контролю у сфері охорони водних ресурсів.

Іванюк В.О.–начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Черкаського регіонального управління водних ресурсів розповіла про правила оформлення звітності по формі 2ТП-Водгосп та роз`яснила порядок надання висновків щодо можливості видачі дозволів на спеціальне водокористування.

Вирішення проблем з раціонального водокористування, водопідготовки та очищення стічних вод неможливе без впровадження нових технологічних процесів стверджував у своїй доповіді доктор технічних наук, професор ЧДТУ Столяренко Г.С., пропонуючи учасникам нові технології, розроблені на базі кафедри хімії та хімічної технології неорганічних речовин ЧДТУ.

Учасникам семінару були роздані інформаційні матеріали та надана інформація щодо можливості молоді отримати знання і відповідну освіту щодо питань водокористування, маючи при цьому можливість пройти стажування за кордоном, оскільки університет бере участь у двох міжнародних проектах, пов`язаних з водною тематикою: «Водна Гармонія» та «Еразмус плюс». Основним напрямком проектів є мобільність студентів та навчання інноваційним методам вирішення проблем з водопідготовки питної води та очищення стічних вод.

22 березня – підведення підсумків VІ міського конкурсу  «Екологічна казка», що приурочений до Всесвітнього дня водних ресурсів.У підготовці та проведенні заходу взяли участь: Черкаська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, Черкаська обласна організація Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта», Центр дитячої та юнацької творчості, КП «Черкасиводоканал», читацький буккросинг-клуб «Freebook» ЧНУ ім. Богдана Хмельницького.

22 березняурок екологічних знань  (СПШ№15).

Cherkas4 2016

Березень започатковано дві нових екологічних акції:

– «Зелений вир» - зі збирання макулатури;

– Сортування побутових відходів під гаслом «Сортує сміття кожна родина – до сталого розвитку йде Україна».

Cherkas5 2016

12-17 квітня участь у тренінговому курсі з лідерства представників ОГС (м. Полтава) в рамках Програми організаційного розвитку та лідерства. Навчання  було присвячене особистому розвитку лідера/керівника ОГС та фокусувалося на широкому спекторі компетенцій лідера: поєднання знаннь та навичок, відношення до роботи та цінностей необхідних задля успішного управління громадською організацією та командою однодумців загалом. Цей тренінг був першим кроком Програми організаційного розвитку і в ньому взяли участь голова ЧеркОО ВЕЛ Фоміна Н.М. та голова  ЧОО НМЦ «Екологічні ініціативи» Тупицький Богдан.

29 квітня - участь голови обласної організації ВЕЛ в засіданні комісії з оцінки та конкурсного відбору природоохоронних проектів і заходів, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів обласного бюджету у 2016 році.

4 травня відбулася акція «Батарейкам – утилізація!», в рамках якої була проведена лотерея: кожен, хто вкинув у спеціальний контейнер 3 і більше батарейок ставав учасником розіграшу Флеш-карти. Результатами акції: кількість учасників розіграшу – 50 чоловік; кількість зібраних батарейок – більше 400. Встановлено контейнери на збір відпрацьованих елементів живлення в навчальних корпусах №2, 3, 4. Переможець лотереї отримав флешку, учасники заходу задоволення а природа неоціненну допомогу!  Акція відбулася в рамках Тижня сталого розвитку в Черкаському державному технологічному університеті.

17 та 24 травня за участі Черкаської обласної організації ВЕЛ проведено семінари для голів сільських рад на тему «Розвиток заповідної справи на Черкащині». Учасникам семінарів роздано книги «Заповідна Черкащина», журнали «Екологічний вісник», буклети та інші інформаційні матеріали.

Cherkas6 201621-25 травня участь у тренінгу«Програма лідерства та організаційного розвитку» у комплексі «Коруна» (Івано-Франківська область). Навчання присвячене організаційному розвитку й охоплює основні питання менеджменту організацій: стратегічне лідерство, оцінка впливу ОГС, фінансовий менеджмент та управління людськими ресурсами, мережі, партнерство, організацій: стратегічне лідерство, оцінка впливу ОГС, фінансовий менеджмент та управління людськими ресурсами, мережі, партнерство, комунікації та просування, – все необхідне для успішного управління громадською організацією та командою однодумців загалом. Під час тренінгу відбулась зустріч з міжнародними аудиторами та трансформування результатів самооцінки організації в план дій організації.

31 травня у м. Корсунь-Шевченківському (Черкаська область) фахівці ВЕЛ провели тренінг для педагогів з метою популяризації знань про збалансований розвиток та технологій, які сприяють дружньому поводженню з довкіллям та соціально орієнтованому бізнесу.

В травні підготовлено та видано брошуру «Збережемо довкілля разом», тираж 1000 екз.

У травні активістами Черкаської ОО ВЕЛпроведено нагородження переможців акції «Збережи первоцвіти» в селі Веселий хутір.

7 червня в м. Корсунь-Шевченківський (Черкаська область) відбувся круглий стіл «Підготовка та реалізація програм розвитку населених пунктів на засадах збалансованого розвитку». У засіданні круглого столу взяли участь голова Корсунь-Шевченківської районної ради Валерій Заболотній, депутати Корсунь-Шевченківської міської та районної рад, сільських рад, представники бізнесових структур, органів місцевого самоврядування, громадськості, працівники комунальної сфери, науковці та ЗМІ.

Активісти Черкаської ОО ВЕЛ взяли участь у тренінгу «Інструменти Комунікації, Співпраця та Лідерство в Сфері Екологічної та Енергетичної Ефективності Міст України», який відбувся 14-16 червня у м. Львові. Захід організований РЕЦ в рамках програми «Удосконалення Місцевого Екологічного Планування та Розвиток Екологічного Громадянського Суспільства в Україні». Даний тренінг був частиною цієї рамкової програми і організований за підтримки урядів США, Норвегії, Японії та інших партнерів РЕЦ. Різноманітні засоби та технології для ефективної внутрішньої та зовнішньої комунікації були фокусом семінару.

Cherkas7 201617 червня голова організації взяла участь у круглому столі, що відбувся у м. Корсунь-Шевченківський (Черкаська область) для представників бізнесових структур та працівників комунальної сфери щодо підготовки та реалізації програм розвитку населених пунктів на засадах збалансованого розвитку. Захід відбувся в рамках проекту Всеукраїнської екологічної ліги «Центр кращих практик збалансованого розвитку в Україні» в рамках виконання Проекту ПРООН/ГЕФ «Ініціативи громад щодо реалізації положень Конвенцій Ріо». На заході було обговорено наступні питання:

– формування партнерської співпраці між представниками органів влади, місцевих громад, бізнесу та неурядових організацій для розв’язання проблем поводження з відходами;

– інтеграція положень Конвенцій Ріо до галузевих політик (економіка, соціальна сфера, охорона довкілля, енергетика транспорт, сільське господарство освіта та наука, регіональний розвиток і житлово-комунальне господарство);

– корпоративна соціальна відповідальність;

– державно-приватне партнерство як механізм взаємодії держави та бізнесу;

–збалансоване виробництво та споживання;

– роль приватного сектора в реалізації принципів збалансованого розвитку в Україні;

– європейський досвід організації системи роздільного збирання ТПВ. 

23 червня у таборі «Холодноярська республіка» (с. Леськи Черкаського району) активісти Черкаської ОО ВЕЛ провели майстер-клас з виготовлення контейнеру для елементів живлення.

5 липня - Участь голови Черкаської обласної організаціїї ВЕЛ, голови наукової ради та членів ЧОО НМЦ «Екологічні ініціативи» у семінарі –тренінгу «Екологічна стежина: форми та методи організації» у Центрі кращих збалансованого розвитку в Україні.

1-7 серпня - Участь в Енергетичномсу майстер-класі .“LINK Energy Master Class” взял члени ЧеркОО НМЦ «Екологічні ініціативи» Андрущенко Михайло та Кікоть Ольга.

У серпні Черкаська ОО ВЕЛ підготувала матеріали та документи для подачі заявки на грант з енергоефективності-Альтернативна енергетика в Черкасах (Cherkasy Green Energi).

12 серпня - Участь у засіданні круглого столу щодо використання коштів екологічного фонду Черкащини. За січень – липень 2016 року черкаські суб’єкти господарювання сплатили до зведеного бюджету понад 19,6 млн. грн. екологічного податку, що на 21,7% або на 3,5 млн. грн. перевищує минулорічні показники. Надходження з цього платежу розщеплюються в такій пропорції: 20% спрямовується до спеціального фонду державного бюджету, 80% - до місцевого бюджету. “Таким чином, до державної казни надійшло понад 3,9 млн. грн., а до місцевої – майже 15,7 млн. гривень”. Статус платників екологічного податку визначений статтею 240 Податкового кодексу України. До них, зокрема, відносяться суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними або пересувними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти, розміщують відходи тощо.

7 вересня голови Черкаської ОО ВЕЛ та наукової ради Черкаської ОО ВЕЛ та Корсунь-Шевченківського РО ВЕЛ ініціювали проведення та взяли участь в обговоренні шляхів порятунку р. Рось, яке відбулося в Черкаській обласній державній адміністрації.

Протягом тижня регіональні управління та громадські організації готували пропозиції щодо покращення стану річки Рось з метою їх розгляду на міжвідомчій нараді у Міністерстві екології та природних ресурсів України, направлено на Міністерство лист з пропозицією вирішити цю проблему, долучивши фахівців Держводагентства України, Басейнового управління водних ресурсів р. Рось, профільних структур Черкаської та Київської областей.

15 вересня активісти Черкаських організацій ВЕЛ та НМЦ «Екологічні ініціативи» взяли участь в громадських слуханнях шодо будівництва сміттєспалювального заводу. Голова організації Фоміна Н.М. виступила з пропозицією щодо необхідності будівництва в Черкасах смітте-сортувального переробного заводу, але не такого як нам пропонують, адже до пропонуємого є дуже багато зауважень, що негативно вплинуть на стан здоров`я населення.

2830 вересня голова Черкаської ОО ВЕЛ взяла участь у форумі організацій громадянського суспільства з партнерства, мережі та комунікації(Івано-Франківська область). Форум було організовано в рамках двох проектів, які зараз реалізовуються Регіональним Екологічним Центром для Центральної та Східної Європи (РЕЦ), зокрема «Місцеві Екологічні та Енергетичні Плани Дій (LEAPs) для Сталого Розвитку, Енерго-Диверсифікації та Залучення Громадськості у Громадах України», що фінансуються Державним Департаментом США, та«Місцеві Ініціативи для Сталої України»що фінансується Міністерством Клімату та Довкілля Королівства Норвегії.

Під час заходу було підведено підсумки конкурсу грантів з енергоефективності. Черкаська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги стала переможцем і отримала документи на отримання фінансування проекту «Cherkasy Green Energi».

20-21 жовтня участь голови ЧеркОО ВЕЛ Фоміної Н. М., голови міської організації ВДС «Екологічна варта» Довгаль Л.В., голови наукової ради ЧЕРКОО ВЕЛ Столяренка Г. С. в національному семінарі з питань екологічної та енергетичної обізнаності та освітньої стратегії та інвестиційному форумі Регіонального Екологічного Центру Мета заходів: сприяти формуванню обізнаності з екологічних і енергетичних питань та навчанню у цій сфері шляхом розробки освітньої стратегії та інструментів із питань екологічної та енергетичної ефективності. На інвестиційному форумі виступили представники посольств європейських держав та донори з фінансування проектів з енергоефективності.

На Форумі було підведено підсумки конкурсу грантів з енергоефективності. Черкаська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги стала переможцем і отримала документи на отримання фінансування проекту «Cherkasy Green Energi».

Протягом року активісти Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги брали участь в роботі Громадських рад при Черкаській обласній державній адміністрації та Державній екологічній інспекції у Черкаській області.

Протягом жовтнягрудня активісти Черкаської ОО ВЕЛ взяли участь у розробленні регіональної програми використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Черкаській області на 2017–2020 рр.

Активісти обласної організації беруть участь в роботі постійно діючої комісії Черкаської обласної державної адміністрації з питань затвердження паспортів місць видалення відходів на сміттєзвалища.

У 2016 році видано:

– брошуру «Збережемо довкілля разом» (тираж 1000 екз.);

– брошуру «Вода-джерело життя» (тираж 2000 екз.);

– брошуру «Збережемо довкілля» (тираж 4000 екз.);

– книгу «Підвищення екологічної культури – шлях до збереження довкілля» (тираж 2000 екз).

Cherkas8 2016