П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Про сонячну енергію, як альтернативу традиційним видам палива

1. Світ робить ставку на поновлювану енергетику. Україна рік тому не мала жодної великої сонячної електростанції, зараз же в країні працюють батареї потужністю 67,55 МВт, в Криму будується один з найбільших сонячних парків Європи та світу.
Ціни на викопні види палива зростають – з кожним роком його залишається все менше. Атомна генерація, яка ще недавно здавалася найбільш реальною заміною нафти і газу, викликає певні занепокоєння, та й запаси урану дедалі зменшуються. енергія ж сонця безкоштовна і невичерпна.
Влада України довгі роки приділяла увагу розвитку «зеленої» енергетики тільки на словах. Зовсім недавно ситуація врешті змінилася – енергозбереження та альтернативна енергетика були визначені ключовими точками зростання економіки країни. Інвестори отримали законодавчі гарантії викупу всієї електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел, за привабливим зеленим тарифом.

Уряди процвітаючих країн давно зрозуміли, що розвитку «зеленої» енергетики немає альтернативи. Економічне стимулювання галузі дало бажаний результат – у 2009 році інвестиції у відновлювану енергетику перевищили вкладення в традиційну. Загальна потужність введених в експлуатацію в 2010 році сонячних, вітро- та гідроелектростанцій перевищила потужність нової теплової та атомної генерації.

2. Сонячна електростанція в Криму – це частина національного проекту, відповідно до якого вже до 2015 року країна планує скоротити імпорт енергоресурсів на 30%.
Електроенергії, що виробляється однією сонячною електростанцією, достатньо, щоб задовольнити енергетичний попит близько 1400 родин.
Електростанції підключено до державної електромережі і вона має гарантований збут, відповідно до закону України про «зелений» тариф.
Переваги використання сонячної енергії є такими, що далеко йдуть. Хоча сонячна енергія є порівняно новим джерелом енергії, він легко може стати найважливішим джерелом енергії в майбутньому. Це відбувається тому, що з багатьох переваг використання сонячної енергії:
• сонячна енергія, є поновлюваним ресурсом. Це означає, що ми не в страху виснаження її запасів. Хоча вона може зникнути за хмарами на мить, і недоступна в нічний час, але як правило потім повертається в повній силі;
• сонячна енергія не забруднює довкілля. На відміну від нафти, використання сонячної енергії не виділяє яких-небудь парникових газів, а також при виробленні її немає шкоди екології шляхом розливу або днопоглиблювальних робіт. Це, мабуть, одній з основних переваг використання сонячної енергії;
• електрика і тепло від Сонця є абсолютно безкоштовними. Після того, як сонячні батареї або сонячні теплові колектори встановлюються, немає електричних витрат, необхідних для їх живлення;
• сонячні батареї вимагають дуже малого обслуговування, в значній мірі тому немає рухомих частин, які мають бути збережені;
• сонячні батареї можуть експлуатуватися все життя;
• вживання сонячної енергії неймовірне різностороннє. Починаючи від простих калькуляторів і продовжуючи автомобілями, водонагрівачами, фонтанами, будівлями, а також електростанціями і супутниками;
• у віддалених районах, сонячна енергія може бути реалістичнішим варіантом енергії, ніж прокладення великих кількостей електричних дротів для підключення до енергомережі.
В цілому, складається враження, що сонячна енергія є просто гармонічнішим енергетичним ресурсом. Для здобуття інших джерел енергії, є необхідність видобутку викопних видів палива, тваринних джерел, або рослинного походження джерела. Тим часом, сонячне світло постійно падає на землю і у величезних об'ємах, незалежно від того, використовується він як енергетичний ресурс, чи ні. Людство не витрачає часу і зусиль для видобутку сонячного ресурсу, таким чином, економлячи засоби і довкілля.
І що найцікавіше, то лише завдяки тому, що у нас є Сонце ми і маємо практично всі джерела енергії. Виключенням можна назвати енергію приливів і відливів, за яку відповідальний Місяць, і радіоактивні елементи, які використовуються на атомних станціях. Енергія вітру повністю залежить від Сонця і різниці температур ним же і створюваною. Енергія вугілля, нафти і природного газу також у владі хімічних процесів, які відбуваються в надрах Землі під дією сонячних променів. Все б добре, але є «маленька» проблемка. Людство з такою швидкістю витрачає викопні джерела енергії, що відновлюватися вони ніяк не встигають. Саме час задуматися про заміну «викопній енергії».
Поряд з перевагами використання сонячної енергії, варто відзначити недоліки. До них відносяться сонячне світло не доступний ресурс в деяких регіонах планети. Крім того, сонячні батареї все ще не дешеві. Звичайно, технічний процес здобуття сонячної енергії буде вдосконалюватися, і вона продовжуватиме здешевлюватися, тоді як витрати на інші види енергії збільшаться.