Версія для друку
Коментар голови ВЕЛ Тетяни Тимочко щодо якості питної води в Україні

1.Як ви оцінюєте сьогоднішній стан води, яку вживають українці?

В Україні побутує уявлення, що у нас дуже багато питної води. Хоча наша країна і не відноситься до високозабезпечених питною водою країн, але і не знаходиться в пустелі де дефіцит водних ресурсів. Проте, мушу визнати, що та ситуація, що склалася в Україні з питною водою на сьогодні надзвичайно складна. Близько 1300 наших населених пунктів живуть на привізній воді, а це близько 1 мільйона громадян. Нажаль, щороку ці цифри зростають. У нас, коли чиновники проголошують благі наміри, населення потерпає від неякісної питної води, що призводить до поширення інфекційних захворювань і серйозних впливів на здоров'я людей.
Головні причини, перш за все, в підвищеному і посиленому навантаженні на природне середовище, зокрема на водні екосистеми.

 

2. За якими стандартами та правилами сьогодні перевіряється якість води? Хто цим займається?

3.Розкажіть, будь ласка, детальніше, які стадії очистки повинна пройти вода перед тим, як потрапити до споживача?

4. Якими захворюваннями небезпечна для населення неякісна питна вода?

5. Скільки неочищених відходів за рік «вкидає» Україна у власні водоймища?
Наші експерти підрахували, що з 2004 року, не зважаючи на кризу останніх років, що призвела до призупинення діяльності багатьох промислових підприємств, скидання неочищених або недостатньо очищених промислових вод збільшилося з 3,5 млрд. кубів до 6 млрд.кубів. Тобто, ми бачимо наростання забруднення, а водойми не можуть самоочиститись. І це ключова причина низької якості питного водопостачання. Крім того, змінилась і структура забруднення. Через використання великої кількості миючих засобів, пральних порошків у воді багато різних хімічних речовин, що призводить до цвітіння води, а ті очисні споруди, що були збудовані 20 років назад не здатні вловити все забруднення.

6. Який рівень зносу водоочисних споруд по Україні? Скільки їх не вистачає? Скільки потрібно коштів на їх зведення чи модернізацію?
За останні 20 років взагалі не будуються дощові каналізаційні зливи і це означає, що все те забруднення, що знаходиться на дорогах, міській території, без очистки, на пряму виходить у ріки.

7.Як від відрізняється вода у країні від тієї, яку ми отримуємо, наприклад, з бюветів, інших свердловин?
Звісно, що вода з підземних джерел є чистішою за наземні джерела водопостачання, але антропогенний вплив добрався вже і до підземного водоносного горизонту. Далеко не у всіх регіонах підземні води відповідають вимогам питної води. Особливо це відчутно, якщо водоносний горизонт залягає на невеликій глибині та знаходиться в межах мегаполісу чи індустріального міста, тут значна частина населення використовує для питних потреб недоброякісну джерельну воду.
Сьогодні зустрічаються жахливі факти несанкціонованого використання цих ресурсів підприємствами у своїх промислових цілях. Так, наприклад, одне із об'єднаю шахт Дніпропетровської області, щоб мінімізувати затрати на користування централізованим водопостачанням, використовує підземні джерела, реконсервуючи скважини, заборона на використання яких діє уже більше тридцяти років. Підприємство напряму викачує чисті підземні води для промислових потреб, чим наносить непоправну шкоду довкіллю. Все це може призвести до того, що через декілька десятків років підземні води повність виснажаться. Тому, законодавче регулювання споживання підземних вод сьогодні стоїть досить гостро.

8. Які регіони України в цьому плані найбільш депресивні?
Зрозуміло, що найгірша ситуація в промислових регіонах, адже там зосереджена найбільша кількість підприємств. Ми можемо сказати, що сильно потерпають ріки Луганської, Донецької, Дніпропетровської областей де дуже висока мінералізація. Із шахт мінералізовані води продовжують скидати в річки. Мінералізовані ріки переносять воду в інші регіони країни. Наприклад, в Дніпропетровській області, такі води потрапляють в Херсонську область, де ця вода використовується для зрошення и це фактично призводить до деградації ґрунтів. Свого часу дуже якісна вода була в Полтавській і Черкаській області але з різноманітними забудовами та видобутком корисних копалин їх ріки також знаходяться під загрозою.

9. Які заходи слід вадити для підприємств, які недостатньо очищають стічні води?
Нажаль, наше законодавство, нормативна база не стимулюють з адміністративної і економічної точки зору зменшення водозабору чи зменшення забруднення стічних вод.
10 років суттєво не переглядаються та не індексуються збори за забруднення природного середовища, зокрема водних ресурсів. Для порівняння, в Україні цей збір у 28 разів нижчий ніж європейські показники. Ми маємо обмежити та контролювати водопостачання, а також стимулювати через економічні важелі зменшення водокористування...
Ми пропонуємо серйозно реорганізувати існуючу систему державних органів, а саме, ліквідувати держводгосп, а не перейменовувати його в агенцію. Ця структура на сьогоднішній день поєднує водну політику, питання використання води і господарську діяльність. Це не прийнятно, адже структура яка формує водну політику і господарює, не здатна розділяти державні інтереси і інтереси народу і приватні комерційні інтереси.
Верховній Раді, на кінець, необхідно прийняти відповідні закони. Але як вони можуть бути прийняті, якщо там сидять всі власники металургійних, хімічних, гірничовидобувних підприємств, які скидають воду в Дніпро.