П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Виступ голови Всеукраїнської екологічної Ліги Толстоухова Анатолія Володимировича на 4-му з'їзді ВЕЛ

Вельмишановне товариство !
Дорогі друзі, колеги!

Дозвольте щиро й сердечно привітати Вас із з'їздом ВЕЛ, 5-річним ювілеєм, можливістю зібратися вперше в такому складі разом (від делегата до міністра, Голови партії), маючи на увазі, що ми одна команда. Хотів би відразу подякувати представникам міністерств і відомств, працівників "У.д.", які разом з нами...
Фактично ми розпочали роботу годину тому : ...ЗМІ взяли участь в роботі конференції. Давайте привітаємо їх та подякуємо за постійну співпрацю...
Дійсно, так сталося, що цей з'їзд співпав з п'ятиріччям організації, а тому є подвійний привід ще оцінити пройдений шлях, зроблений нами. Я б сказав так: за 5 років ми пройшли від ідеї до потужної громадсько-політичної організації, яка разом з НДП взяла на себе відповідальність за стан справ в охороні довкілля, за екологічну політику держави.
Ми з вами вчасно розпочали. Ми вірно зробили, що знайшли своє місце на політичній орбіті НДП. Нам вдалося зібрати збалансовану команду активістів, вчених, держслужбовців, політиків,а головне, що ВЕЛ працює без вихідних і відпусток.
На сьогоднішній день в нас за плечима: заходи, парламентські слухання, громадські ради, постійне присутність в ЗМІ, видання журналу.
Про все це більш детально розповість в своїй доповіді перший заступник Голови, а я хотів би зосередитися на ключових моментах майбутньої п'ятирічки організації, яку ми починаємо в новій якості.
Перш за все, разом з посадою міністра ми отримали право обіймати стільки повноважень, щою дійсно відповідати, а з другого не перетворитися на монополістів.
По-друге. Ми маємо разом з міністерством привести у відповідність міністерства, ліги для адекватного, упередженого, ефективного реагування на екологічні виклики часу.
Учбовий заклад, Федерація екотуризму, асоціація журналістів-укологів, видавництво (газета, журнали, телерадіопрограми, інтернетвидання).
Ці структури мають бути не тільки каналами пропаганди, вони мають позитивно впливати на екологічну ситуацію, соціальну сферу.
Третє. Маємо докорінно змінити формат взаємовідносин з органами державної влади та громадськими організаціями, що працюють в екологічній сфері, з партією зелених. Специфіка екологічних проблем така, що маємо обєднуватись, співпрацювати, а якщо домінувати , то інтелектуально. Не заради перемоги над кимось, а заради довкілля.
Завд.№1 - форум
Четверте. Посилити нашу присутність в українській політиці в цілому. Закони, слухання, міжфракційна група, жорстка позиція щодо фінансування галузі, пошук нових механізмів.
"Заслужений еколог України".
П'яте. Міжнародні аспекти. Двома шляхами: через міністерство, через народну дипломатяю, інформаційні можливості.
Шосте. Координація діяльності. Взаємопосилення, взаємопроникнення.
Сьоме. Екологія культура – два береги, між якими мають бурлити екологічні моделі, технології.