Вівторок 16 квіт. 2024
Всеукраїнська екологічна ліга стурбована подіями, які відбуваються в Ялтинському гірничо-лісовому заповідник

Ялта3У заповідній зоні гори Ай-Петрі на території тимчасово окупованого Криму під виглядом будівництва газопроводу вирубують ліс. Про це повідомляє Асоціація реінтеграції Криму. У перші дні 2021 року жителі Криму стали скаржитися на посилене вирубування лісів в заповідній зоні плато Ай-Петрі. У відповідь окупанти стали поширювати минулорічний пресреліз, де заявлялося, що у горах будується новий газопровід Ялта-Форос-Севастополь, який вирішить всі проблеми з газопостачанням Південного берега Криму.

Ялта4Ще у 2019 році Головне управління державної експертизи Російської Федерації видало позитивний висновок щодо проєкту будівництва ділянки газопроводу високого тиску DN500 «Ялта - Веселе» протяжністю 25,63 км. Початком траси має стати точка підключення до вже діючого магістрального газопроводу Бахчисарай-Ялта в районі плато Ай-Петрі, кінцевою - проектована автоматизована газорозподільна станція «Веселе». Газ буде надходити по проектованому газопроводу на майданчик «Веселе» і після обробки подаватися в газорозподільну мережу для газопостачання прилеглих населених пунктів.

Ялта1В рамках проєкту вже знищені сотні реліктових дерев.

Ялта5Ялтинський гірсько-лісовий заповідник - це природоохоронна територія в Автономній Республіці Крим, створений у 1973 році. Тут охороняються високоствольні соснові, букові та дубові ліси, іноді з вічнозеленим середземноморським підліском. Флора заповідника нараховує 1356 видів рослин, у тому числі 115 ендеміків, фауна представлена 37 видами ссавців, 113 видами птахів, 11 видами плазунів і 4 видами земноводних. Тут проростає близько 600 видів деревно-чагарникових і трав'янистих рослин. На південних схилах росте буковий ліс з домішкою сосни. З висоти 1000–800 метрів над рівнем моря починається пояс сосни кримської, яка в першому ярусі росте з дубом, а в другому - з ялівцем колючим. Нижче 400 метрів - пояс чагарникових угрупувань з ялівців, грабинника, держидерева і багатьох інших чагарників з домішкою дуба. Тут можна зустріти фісташку туполисту, суничне дерево зі своєрідною гладкою червонуватою корою, тонкий зовнішній шар якої щорічно змінюється, і з вічнозеленим листям, і багато інших. У лісах багато плодово-ягідних дерев і чагарників. На схилах Ай-Петрі і на плато зростають майже всі поширені види горобин: звичайна, великоплідна, берека, грецька.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи