П'ятниця 19 квіт. 2024
Про останні події, що відбуваються у Білорусі.

Білорусь1Всеукраїнська екологічна ліга стурбована останніми подіями, що відбуваються у Білорусі. 

Ми розділяємо погляд світової спільноти щодо незаконних арештів у Білорусі, які є проявом порушення громадянських прав та свобод.

5 і 6 вересня 2020 року в Мінську були незаконно затримані наші колеги: Андрій Єгоров, політолог та громадський активіст, голова Координаційного комітету Білоруської національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, член Ради Зеленої мережі та член Координаційної ради, ініційований Світланою Тихановською.

Андрія викрали невідомі на вулиці в неділю, 6 вересня, під час мирної демонстрації протесту. Андрій Єгоров перебуває у в'язниці в Жодіно.

Анастасія Захаревич, журналістка Зеленого порталу, медіаресурсу Зеленої мережі. Анастасія була викрадена у магазині в суботу, 5 вересня. Їй було пред'явлено звинувачення щодо участі у несанкціованому масовому заході та засуджено до 7 днів арешту.

Ірина Сухій, голова Ради «Зеленої мережі», представник громадської організації «Екодом», лідер громадської кампанії проти АЕС «Островець». До недільного маршу Ірину викрали люди в цивільному вдома на очах у літньої матері (94 роки!) та помістили у слідчий ізолятор в Окрестіно. За фальсифікованою справою Ірину засудили до 5 днів арешту.

Ірина є однією з найавторитетніших екологічних активістів Білорусі. 

Вона була учасницею арт-групи «Білоруський клімат». Наприкінці 1980-х група займалася фотографією, живописом і музикою, влаштовувала вистави, інсталяції та події, документуючи це на фотографіях, і винайшла окремий жанр – «усне кіно». Є координатором журналу «Білоруський клімат» – художнього видання на екологічну тематику.

Також Ірина є головою правління громадського об’єднання «Екодом», створеного в 1996 році. Це одна з найстаріших громадських організацій у Білорусі, яка існує для пропаганди екологічного способу життя та ідей сталого розвитку. Серед видів діяльності організації – освіта для сталого розвитку, розвиток органічного сільського господарства, еко-мистецтво, просування відновлюваних джерел енергії та участь громадськості у прийнятті екологічно важливих рішень.

У 1994 році Ірина принесла ідею пермакультури в Білорусь: ГО «Екодом» провела семінари для бажаючих навчитися пермакультурному дизайну та створила команду дизайнерів та тренерів з пермакультури. Далі «Екодом» розвивав напрямок органічного землеробства, а Ірина Сухій створила модель власного пермакультурного майданчика на своїй фермі поблизу озера Балдук.

Вона є ініціатором створення сценарію переходу на 100% відновлювану енергію замість будівництва нових атомних електростанцій [Джерело).

Ми підтримуємо наших колег з Білоруської національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, коаліції екологічних НУО «Зелена мережа» та громадської організації «Екодом» у їхніх зусиллях щодо звільнення незаконно затриманих громадян.

Всеукраїнська екологічна ліга разом з іншими громадськими організаціями підтримує вимоги:

- терміново звільнити всіх політичних в’язнів, затриманих і викрадених учасників мирних протестів, зокрема активістів-екологів;

- зупинити насилля і репресії з боку силових відомств;

- покарати винних за заподіяння насилля відносно громадян.

Ми переконані, що активна громадянська позиція, представлена в тому числі, мирними протестами та демонстраціями, є невід'ємним та законним правом кожного громадянина. 

Якщо реалізація даних прав зустрічає репресії з боку силових структур, громадянське суспільство повинно об'єднуватися та боротися за справедливість.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи