Версія для друку
Обговорення Регіонального плану поводження з відходами в Запорізькій області

17 травня 2020 р., в рамках проекту «Оцінюй та вплівай», активісти, журналісти та експерти обговорили в форматі онлайн перспективу створення Регіонального плану поводження з відходами в Запорізькій області, роль громади у формуванні цього плану, а також алгоритм боротьби зі стихійними звалищами міста Запоріжжя.

Запоріжжя ВідходиУ зустрічі взяла участь Ірина Пирогова, голова Запорізької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги.

У 2017 році Кабінет Міністрів України схвалив Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року. Відповідно до цього плану кожен регіону країни повинен скласти свій план, щоб створити і забезпечити ефективне функціонування системи управління відходами на території області.

У Запоріжжі цей план ще не розробили, він тільки знаходяться на шляху до його створення. У минулому році департамент екології та природних ресурсів презентував технічне завдання до розроблення плану. До 29 серпня цього року будь-який бажаючий мешканець Запорізької області може внести свої пропозиції, які, на його думку, можуть допомогти зробити цей план краще.

Запоріжжя Відходи2На думку Ірини Пирогової, на сьогодні технічне завдання «без обличчя» і в ньому не розставлені акценти на конкретних проблемах Запорізької області. Крім цього також існує ще безліч проблем. Це і неврегульоване на законодавчому рівні розширена відповідальність виробника. Тобто, коли виробник не піклуватися про обсяг і склад упаковки. Це призводить до того, що часто упаковку просто неможливо переробити, а спалювати її теж шкідливо.