Версія для друку
15 травня – Всесвітній День захисту клімату

День зміни клімату1Започаткування цієї дати стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Міжнародне співтовариство, визнаючи небезпеку, пов’язану з постійним збільшенням викидів парникових газів, в 1992 році домовилося про підписання Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, а в 1997 році – Кіотського протоколу до неї, який зобов’язав 183 країни, які його ратифікували, скоротити або стабілізувати викиди парникових газів, основними з яких є водяна пара, вуглекислий газ, метан, озон, нітроген-оксид.

Угода визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію кількості парникових газів у атмосфері на рівні, який не загрожує кліматичній системі Землі незворотними змінами. Україна приєдналася до свідомої, екологічно стурбованої світової спільноти 4 лютого 2004 року.

День зміни клімату3У грудні 2007 року на Балі (Індонезія) відбулася ще одна конференція ООН, присвячена питанням зміни клімату. Її учасники – представники понад 190 держав – підписали міжнародну угоду із закликом до світових лідерів вжити необхідних заходів задля зниження емісії вуглекислого газу з боку торгово-промислового сектору.

Стабілізація кліматичних характеристик – одне з головних завдань, які сьогодні постали перед людством. Глобальне потепління, підвищена концентрація озону та вуглекислого газу, природні катаклізми, нетипові погодні умови у різних регіонах – причини змін клімату, які завдають негативного впливу на продовольчу, життєву і майнову безпеку людей, а також позначаються на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.

Наша країна все частіше стикається з погодними аномаліями, впродовж останніх років значно зросла кількість нехарактерних для сезону погодних явищ. Дослідження свідчать, що клімат України уже почав змінюватися, оскільки температура та деякі інші метеорологічні параметри відрізняються від значень кліматичної норми. Результати математичного моделювання показують, що в України і надалі буде фіксуватись підвищення температури повітря та змінюватиметься кількість опадів протягом року. Це може призвести до зміщення кліматичних сезонів, зміни тривалості вегетаційного періоду, зменшення тривалості залягання стійкого снігового покриву, трансформації водного балансу через зміни місцевого стоку.

День зміни клімату2

Україна стала 9 країною світу, яка розробила Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року та направила до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Збереження клімату Землі залежить від кожного з нас і допомогти власній домівці ми можемо в дуже простий спосіб: рідше користуватися автомобілем, використовувати у енергозберігаючі джерела освітлення, садити дерева, захищати зелені насадження, не спалювати восени опале листя, замінити пластик на паперову упаковку.

День зміни клімату4