Вівторок 19 бер. 2024
19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців (World Day of Sea Mammals Protection)

дельфін білобокийЦей день вважають днем захисту не лише китів, а й усіх морських ссавців та інших живих істот морів та океанів. Відзначають з 1986 року, коли після 200-річного винищення китів Міжнародна китобійна комісія ввела заборону на китовий промисел та торгівлю китовим м’ясом.

Мораторій на китовий промисел забороняє будь-яке полювання на китів та торгівлю їх м’ясом у всьому світі. Винятками є тільки наукова діяльність та задоволення потреб корінного (аборигенного) населення. Вони встановлюються з дозволу урядів-членів Міжнародної китової комісії, до якої входять понад 80-ть країн. Незважаючи на те, що дана заборона діє і сьогодні, винищення тварин продовжується. Такі країни як Японія, Ісландія та Норвегія, де китобійні традиції дуже міцні, продовжують цим займатися в рамках строго визначених квот. Корінні народи Гренландії, Аляски та Чукотки також продовжують полювання на китів. Крім офіційного промислу у багатьох частинах світу процвітає браконьєрство. Також багато ссавців гине внаслідок екологічних катастроф, зокрема розливів нафти з танкерів та бурових платформ.

СнимокЩороку в цей день різні природоохоронні організації організовують акції на захист китів та інших морських ссавців. Часто екологи об’єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує небезпека зникнення.

В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які живуть у наших солоних водах.азовка

Проблема зникнення морських ссавців є актуальною і для України. На сьогодні у морських водах України є три види морських ссавців – дельфін афаліна, Дельфін білобокий, або звичайний та морська свиня або азовка. Через загрозу зникнення усі 3 види морських ссавців занесені до Червоної книги України і підлягають особливій охороні, а їхній вилов і використання у комерційних цілях заборонено законом. Крім того, на узбережжі Криму (м. Тарханкут), о. Зміїний та у дельті Дунаю зустрічався тюлень-монах, який, на сьогодні, вважається зниклим видом.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття» № 323-VIII, згідно з яким забороняється діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води. Всеукраїнська екологічна ліга спільно з іншими громадськими природоохоронними організаціями багато років домагалися ухвалення цього закону, оскільки більшість дельфінаріїв, які працюють в Україні, утримують дельфінів у невідповідних умовах.Снимок3

На жаль, незважаючи на ухвалений закон, деякі підприємці продовжують жорстоку експлуатацію цих високорозвинених та граційних тварин.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи