Четвер 28 бер. 2024
Круглий стіл «Мінімізація відходів у продовольчій системі»

86371462 3165235160172476_3494458543908585472_nВсеукраїнська екологічна ліга взяла участь у круглому столі «Мінімізація відходів у продовольчій системі», що був проведений підкомітетом з питань поводження з побутовими відходами Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 17 лютого 2020 року.

Неодноразово ВЕЛ вже висловлювала свою стурбованість щодо неврегульованої ситуації із накопиченням харчових відходів в Україні, а саме: відсутності чіткого визначення поняття «харчові відходи», відсутності бази обліку кількості утворених харчових відходів, обрахування масштабів проблем відсутності роздільного збору та утилізації, недостатньої кількості станцій вторинної переробки відходів, низького рівня екологічної освіти громадян.

blobid1567678697690Робота учасників круглого столу була спрямована на аналіз сучасної законодавчої бази у сфері поводження з відходами, обговорення механізмів, методів та технологій мінімізації харчових відходів. Важливим аспектом обговорення гострих питань сфери харчових відходів із народним депутатом Юрченком О. М. став рамковий законопроект «Про управління відходами», що має стати базисом для побудови нової системи державного регулювання відповідно до цілей екологічної політики.

Під час дискусій представники громадських організацій, науково-дослідних інститутів НАН України, засобів масової інформації зосереджували увагу на функціонуванні фудбенків в Україні, їх правовому визначенні, а також можливостях оптимізації продовольчих зв’язків «виробник-споживач» із врахуванням усіх особливостей процесу. Зокрема, питання пакування харчової продукції стало одним із найгостріших. Поліетиленові пакети називають «екологічною чумою ХХІ століття», оскільки вони є прямим шляхом до екологічної катастрофи.

Експертами Всеукраїнської екологічної ліги ще в 2012 році була розроблена законодавча ініціатива про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакувальних пакетів довготривалого розкладу.

stolovayaНаразі, на базі Комітету енергетики та житлово-комунальних запропоновано створити робочу групу, яка займатиметься розробкою нормативно-правових актів в сфері харчових відходів та фудбенків. Сподіваємось на дієві законодавчі ініціативи та врахування думки громадськості. 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи