Вівторок 19 бер. 2024
29 червня – День Дунаю (DanubeDay)

Дунаи4Це свято відзначається щорічно, починаючи з 29 червня 2004 року як пан-європейський захід, започаткований з ініціативи Міжнародної комісії із захисту річки Дунай. Перше святкування було присвячене 10-річчю «Конвенції про охорону ріки Дунай».

Цього дня у 1994 році в м. Софія (Болгарія) була прийнята Конвенція щодо співробітництва з охорони та раціонального використання річки Дунай, яку підписати 11 країн по території яких протікає ця ріка та Європейський Союз. Україна ратифікувала Конвенцію у 2002 році.

Дунаи1Ця могутня ріка посідає друге місце  серед річок Європи після Волги, перетинає 10 країн (Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Румунію, Болгарію, Молдову та Україну) – від німецького Чорного лісу до Чорного моря в Румунії та Україні. Саме таке свято об’єднало народи Європи у бажанні зберегти та відновити природні багатства цієї величної річки.

Основна проблема Дунаю – його забруднення. За даними ООН кожен рік річка виносить в Чорне море понад 200 тис. т нафтопродуктів, 12 тис. т цинку, 80 т ртуті.

День Дунаю1Задля вирішення нагальних екологічних проблем були започатковані спільні Дунайські дослідження – одночасний моніторинг якості вод по всій довжині річки, який проводиться кожні 6 років за участю 13 країн басейну за підтримки Міжнародної комісії з захисту р. Дунай і являє собою масштабний спільний міжнародний проект.

Дунаи9Основним завданням Конвенції є забезпечення збалансованого управління водними ресурсами в басейні Дунаю: збереження, поліпшення та раціональне використання поверхневих вод; контроль можливих небезпек, що виникають внаслідок аварій, включаючи речовини, небезпечні для води, а також повені й кригу; зменшення забруднення Чорного моря від джерел на водозбірній площі.

День Дунаю5Основною метою міжнародного Дня Дунаю є привернення уваги до стану та проблем цієї водної артерії. Для підвищення екологічної культури громадян у країнах дунайського басейну в цей день проходять форуми, дискусії, конкурси, музичні фестивалі, концерти і масові гуляння.

В Україні День Дунаю традиційно святкують на Закарпатті (в басейні Тиси) та на Одещині.

День Дунаю11Щороку Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги спільно з партнерами проводять масштабні заходи, присвяче­ні збереженню та раціональному використанню річки Дунай.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи