Вівторок 19 бер. 2024
Загрози від сміттєсортувальної лінії в Корсунь-Шевченківському

Всеукраїнська екологічна ліга протягом тривалого часу вивчає і аналізує проблеми поводження з відходами на території України та розробляє / шукає можливі шляхи їх розв’язання. 

Форум відходи1Ще у 2013 р. Всеукраїнська екологічна ліга розпочала масштабну кампанію «Поводження з відходами в Україні». Саме тоді було започатковано Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який проводиться вже кілька років поспіль (2013-2019 рр.).

Особливу увагу осередки Всеукраїнської екологічної ліги приділяють зберіганню, перевезенню та утилізації відходів у зв’язку з їх негативним впливом на довкілля та небезпекою для життя і здоров’я людей.

Нарада Корсунь1На початку червня активісти Корсунь-Шевченківського районного осередку Всеукраїнської екологічної ліги взяли участь у нараді спеціалістів Корсунь-Шевченківскої РДА та міської ради щодо вибору земельної ділянки для встановлення сміттєсортувальної лінії.

Як повідомив головний архітектор Корсунь-Шевченківського району Гранатирко В.І., з п’яти земельних ділянок, які розглядало керівництво РДА, вибрано ділянку, розташовану за 2 км від міста, у Різаному яру. На цьому місці у радянські часи було облаштовано худобомогильник – місце захоронення хворих або померлих від хвороб тварин.

Корсунь-Шевченківський районний осередок ВЕЛ висловлює застереження щодо ризиків планованого будівництва сміттєсортувальної лінії, зокрема:

Нарада Корсунь2- Ми виступаємо категорично проти встановлення сміттєсортувальної лінії у місці масового захоронення загиблої від різних інфекційних хвороб худоби (ящур, сказ, сибірська виразка і т.д.), бо відповідно до санітарних норм, санітарно-захисна зона від території худобомогильника до місць, пов’язаних з постійним перебуванням людей, повинна бути не менше 1 км. Зокрема, спори сибірської виразки зберігають життєздатність упродовж 100 років. У разі будівництва сміттєпереробної лінії у місці масового захоронення худоби існує високий ризик зараження людей небезпечними інфекційними хворобами;

- Земельна ділянка розташована вище рівня водозабору, а, отже, існує небезпека потрапляння у водні горизонти та річку Рось токсичних речовин, які утворюються у місцях складування відходів (у тому числі, і небезпечних);

- Під час наради і представлення ідеї встановлення сміттєсортувальної лінії не були оприлюднені ні проект будівництва, ні будь-яка технічна документація. На сайті РДА та районної ради відсутня інформація про рішення щодо вибору і затвердження земельної ділянки для сміттєсортувальної лінії.

Нарада Корсунь3Станом на сьогодні Корсунь-Шевченківський район не має комплексної Програми поводження з відходами, тому їх точна кількість та види не обліковані. Не запроваджено системи збирання сміття, що практично унеможливлює процес його переробки. Існуюче корсунське сміттєзвалище є екологічно небезпечним об’єктом, яке негативно впливає на довкілля, створює загрози для здоров’я людей. Це сміттєзвалище потрібно рекультивувати і саме на цій території будувати сміттєсортувальну лінію.

Пропозиції Корсунь-Шевченківського районного осередку Всеукраїнської екологічної ліги:

1. Розробити і затвердити Програму поводження з відходами у Корсунь-Шевченківському районі на 2020-2030рр., де і запланувати заходи щодо збирання, сортування, перероблення відходів.

2. Розробити і затвердити відповідно до Програми Схему санітарного очищення Корсунь-Шевченківського району.

3. Розпочати системну роботу з укладання договорів з мешканцями району на вивезення відходів (відповідно змін до Законів України «Про відходи» та «Про житлово-комунальні послуги»).

4. Запровадити у районі інформаційно-просвітницьку роботу в освітніх закладах, ЗМІ, соціальних мережах щодо збереження довкілля, роздільного збирання побутових відходів, попередження утворення стихійних сміттєзвалищ.

Нарада Корсунь4

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи