Версія для друку
Чому не можна спалювати листя та суху рослинність?

спалювати листя та суху рослинність2Навесні та восени міста та райони потерпають від диму та вогнищ від спалювання листя та сухої рослинності.

На території України спостерігається висока концентрація СО, яка пов’язана із спалюванням сухої стерні та опалого листя. Згідно інформацією отриманою від активістів Всеукраїнської екологічної ліги найбільше пожеж наразі спостерігається на заході, півночі та північному сході країни. Вже більше 13 тисяч пожеж на відкритих територіях та у природних екосистемах зафіксували у ДСНС з початку 2020 року. За останні дві доби тільки на території Київської області було ліквідовано більше 140 пожеж загальної площі понад 200 га, Львівська – 136 випадків, Житомирська – 54, Дніпропетровська область – 22. Тенденція до збільшення випадків пожеж спостерігається і в інших областях України, тож  ми  наголошуємо, що випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людини. Крім того можливе неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки та розташовані поруч споруди.

спалювати листя та суху рослинність3Спалювання рослинності зумовлює численні негативні наслідки для довкілля, зокрема:

-  в умовах низької вологості згорає не лише суха рослинність, але і гумус – органічна частина ґрунту, внаслідок чого різко знижується його родючість;

-  разом з рослинним покривом знищуються ґрунтові флора і фауна, а найголовніше – мікроорганізми, які беруть безпосередню участь у ґрунтоутворюючих процесах (кількість азотобактерій і актиноміцетів зменшується у 300–700 разів, а мікроскопічних грибів – у 200–300 разів). Загибель дрібних гризунів призводить до зменшення чисельності хижаків, які ними харчуються – лисиці, куниці, хижі птахи та ін. Таким чином порушуються трофічні зв’язки та зменшується видовий склад природної рослинності, що вкрай негативно відображається на стані екосистем;

- можуть постраждати рідкісні види рослин і тварин, які є особливо вразливими до різких змін умов навколишнього середовища;

-  посилюються вітрова та водна ерозії ґрунту, погіршуються його водно-фізичні властивості;

- випалювання природної рослинності призводить до виникнення лісових і торфових пожеж, внаслідок чого знищуються десятки гектарів лісу та болотних територій. Щороку що в Україні відбувається 5–6 тисяч лісових пожеж і більшість з них зумовлені підпалом сухої трави або стерні на полях.

спалювати листя та суху рослинність5До складу продуктів горіння входять чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин, канцерогенні речовини, що можуть викликати мутації на клітинному рівні. Це виникає через те, що разом з листям горить і сміття: пластик, гума, поліетилен. Під час тління листя без доступу повітря виділяється бензапірен, який віднесений до найбільш небезпечних канцерогенів, що викликають рак.

Зокрема, ці речовини викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричинюють головний біль, викликають втомленість, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Це особливо небезпечно у період пандемії COVID-19, коли кожному з нас потрібно мати сили та імунітет для протистояння вірусу, який спричиняє розвиток та загострення саме респіраторних хвороб у людини.

Наголошуємо, що відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти (170–340 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти (850–1190 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока (340–680 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста (1190–1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, відповідно до Кримінального кодексу України ст. 245. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100–8500 грн) або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.