Вівторок 19 бер. 2024
Продаж землі – чи є шанс зберегти природу

41954e6a eef0 4359 9050 06ac15fa7351Серед важливих подій, що відбулися сьогодні у Верховній Раді, слід відзначити розгляд «земельних» законопроектів в Екологічному та Аграрному комітетах.

Аграрії намагалися розглянути проект Закону… щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, внесений Кабміном № 2178 та усі десять альтернативних.

З першого разу не вдалося. На засідання Комітету прийшли фермери і радикальна громадськість й перетворили засідання на мітинг. Попри усі важливі пропозиції, що виголошувалися, навряд чи форму їх виголошення можна назвати обговоренням. Після двох з половиною годин голова Комітету М. Сольський запропонував продовжити обговорення у п’ятницю і попросив секретаріат знайти більше приміщення.

Отже, до обговорення законопроекту, який розробили експерти ВЕЛ №2178-5 (щодо вдосконалення природоохоронного режиму використання земель с/г призначення у процесі запровадження обігу земель), сьогодні не дійшло.

Наголошуємо, що це єдиний проект закону, де розглядаються екологічні аспекти земельної реформи. Запровадження ринкового обігу земель с/г призначення неможливо без врегулювання природоохоронних чинників. Ігнорування інтересів природи становитиме загрозу не лише навколишньому середовищу, а й господарської діяльності вже у найближчій перспективі, а також збалансованому розвитку національної економіки в цілому.

Окрім того, законопроект ВЕЛ надає пріоритет у придбанні земель виключно українським фермерам, а також державі – для формування і розвитку екологічної мережі.

За підсумками засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики у п’ятницю – 18 жовтня, ми подамо більш детальну інформацію про ситуацію навколо нашого проекту закону.

Сьогодні ж на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування розглядався інший «реформаторський» законопроект «… щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» реєстр. № 2194, який внесли представники фракції «Слуга народу».

7258c207 d9df 4ec0 97c7 daded423fe76І знову – жодного речення про збереження природного середовища в процесі земельної реформи. Таке враження, як ніби авторам законопроекту взагалі не відомі поняття «екологія», «збереження природи», «збалансований розвиток».

Як зазначила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, – законопроект містить велику кількість загроз, не сумісних з чинними вимогами природоохоронного законодавства.

Зокрема, пропонується взагалі скасувати агрохімічні паспорти земель, що може суттєво погіршити якість ґрунтів;

поняття «консервація земель» перестає бути функціональним – у Держгеокадастра цю функцію забирають, але не передають жодному іншому органу;

сільські ради, згідно законопроекту, зможуть легко змінювати цільове призначення залужених земель (сіножаті, пасовища) і переводити їх у категорію «орні землі»;

питання дотримання сівозмін віддається на волю власника (що з огляду на економічні затрати буде ігноруватись).

Проект закону практично скасовує таке поняття як «особливо цінні землі».

Законопроект суперечить існуючим нормам природоохоронного законодавства. У своєму виступі Тетяна Тимочко висловила позицію експертів і фахівців земельної та природоохоронної галузей щодо необхідності відхилити законопроект № 2194. І Комітет підтримав таку пропозицію науковці і громадськості.

4c1638c56e1a0e919e66ffdd5e5ab5fc wide bigУ рішенні екологічного комітету ВРУ висловлена рекомендація аграрному парламентському комітетові – відхилити даний законопроект. Чи слід сподіватися, що аграрії прислухаються до екологів, стане зрозуміло незабаром. Але нинішнє обговорення групи законопроектів під номером 2178, свідчить, що в Аграрному комітеті легко це питання не пройде.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи