Вівторок 19 бер. 2024
Земельна реформа: головне - не нашкодити Природі

Всеукраїнська екологічна ліга підготувала проект закону, яким пропонує перед запровадженням широкомасштабного впровадження ринку землі вдосконалити природоохоронний режим використання земель. Повна назва законопроекту: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення природоохоронного режиму використання земель сільськогосподарського призначення у процесі запровадження обігу земель)».

Аналіз раніше внесених на розгляд парламенту законопроектів свідчить, що жоден із ні урядовий проект, ні депутатські не враховують природоохоронних аспектів впровадження ринку землі в Україні. Саме тому експерти ВЕЛ спочатку підготували аналітичну довідку про структуру земельних ресурсів України. Далі науковці визначили концептуальні підходи щодо шляхів подолання цих диспропорцій, а також вдосконалення природоохоронного режиму використання земель сільськогосподарського призначення у процесі запровадження обігу земель. І вже за підсумками цих напрацювань запропонували власне бачення про можливе поетапне запровадження ринку земель в Україні.

Суть законопроекту полягає у тому, що на першому етапі, який міг би бути розпочатий вже з 1 січня наступного року право на придбання земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва отримують українські фермери, що мають відповідний досвід роботи та освіту, а також постійно проживають на території відповідної місцевої ради, де здійснюється продаж земельної ділянки. Окрім того, таке право надається органам місцевого самоврядування чи державі в особі уповноваженого кабміном центрального органу виконавчої влади для викупу земель, що мають забезпечити формування та розширення екологічної мережі. Порядок такого викупу має встановити Кабінет Міністрів України. Водночас, процес викупу земель має супроводжуватися створенням агрохімічного паспорту земельної ділянки, що відчужується.

Перший етап дасть можливість фермерам, які вже багато років обробляють українські землі отримати певний гандикап для розширення власного господарства, водночас, цей процес не стане настільки об’ємним, щоб створити перекоси чи проблеми у процесі купувлі/продажу земель. До того ж, він дасть можливість виявити практичні недоліки і проблеми для врахування їх у підготовці запровадження цивілізованого ринку земель.

У законопроекті також запропоновано вдосконалити адміністративну відповідальність за недодержання природоохоронних вимог, передбачених законодавством про охорону земель.

Протягом 2020 року уряд має підготувати Закон про обіг земель сільськогосподарського призначення; Порядок економічного стимулювання  заходів щодо використання та охорони  земель і підвищення родючості ґрунтів; Державну програму заходів спрямованих на забезпечення оптимального співвідношення земельних угідь в Україні; Державну програму розвитку екологічної мережі до 2030 року.

Законопроект також пропонує утворити резервний фонд земель у розмірі не менше 15 відсотків площі усіх сільськогосподарських угідь громади та не пізніше 2025 року вивести з обігу розорані крутосхили крутизною понад 5 градусів (крім ділянок для залуження, залісення та здійснення ґрунтозахисних  заходів).

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи