Вівторок 19 бер. 2024
І знову про річки Хомору та Случ

o 1d89icjns18im1p01dgq9em1hl81kЕкологічна громадськість та засоби масової інформації постійно б’ють тривогу щодо погіршення стану річок Хомора та Случ. Протягом вересня у межах Хмельницької та Житомирської областей знову фіксувались випадки загибелі риби.

Єдиним джерелом забруднення річок вважаються скиди стічних вод від ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна». На думку природозахисників, що базується на басейновому принципі управління якістю водними ресурсами, вирішення екологічних проблем річок Хомора та Случ не може бути забезпечено виключно регулюванням діяльності ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна».khomorarikaznovy 04

Представники Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги вивчили ситуацію. При обстеженні берегів річок та їх акваторії було встановлено наявність кількох потужних джерел забруднення, вплив яких може значно погіршувати стан річок за течією. Йдеться про очисні споруди смт Миропіль, які за інформацією місцевих жителів не працюють уже три роки через відсутність електропостачання, а також зруйновані очисні споруди Першотравенська. Поруч з першотравенськими очисними також виявлено несанкціоноване сміттєзвалище. Потрапляння органічних забруднень у річку від цих джерел однозначно може впливти на якість води. Вміст розчиненого кисню нижче за течією буде падати і не відповідатиме нормативним показникам.

homora homora6 404x227 1Ще одним джерелом погіршення стану води, – вважають екологи, – може бути робота Баранівської мініГЕС. Як свідчать місцеві мешканці стан русла після греблі – жахливий: русло в цій частині обміліло, активно відбуваються процеси гниття та цвітіння води. На момент обстеження вода була повністю перекрита шлюзами і в річку практично не потрапляла. Така втрата проточності також є потужним важелем погіршення стану річки та зменшення кисню у воді.

Враховуючи зібрану інформацію голова Хмельницького обласного осередку ВЕЛ Наталія Миронова звернулася до Міністра енергетики та захисту довкілля, керівників Держекоінспекції та облдержадміністрацій щодо проведення перевірки дотримання природоохоронного законодавства органами місцевого самоврядування селищ Миропіль, Першотравенськ при скиданні стічних вод у річку Случ та діяльності Баранівської ГЕС щодо забезпечення нормального гідрологічного режиму річки Случ.

Очікуємо на результати та реакцію.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи