П'ятниця 29 бер. 2024
Виконання Україною зобов'язання скасувати конфліктні національні стандарти, зокрема міждержавні стандарти (ГОСТ), розроблені до 1992 року

Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») тривалий час інформувало про скасування в Україні з 1 січня 2019 року стандартів Радянського Союзу ГОСТ, розроблених до 1992 року.

Відповідно до статті 56 Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншого боку, Україна поступово впроваджує звід Європейських стандартів (EN) як національні стандарти, зокрема гармонізовані європейські стандарти, добровільне застосування яких вважається таким, що відповідає вимогам законодавства, зазначеного у Додатку III до цієї Угоди. Одночасно з таким впровадженням Україна зобов’язалась скасувати конфліктні національні стандарти, зокрема міждержавні стандарти (ГОСТ), розроблені до 1992 року.

Ціль припинення дії на території України до кінця 2015 року міждержавних стандартів, розроблених до 1992 року (далі – ГОСТ), визначена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2014 № 695 та схваленою постановою Верховної Ради України від 11.12.2014 № 26-VIII.

На виконання цієї Програми ще у 2015 році були видані відповідні накази національного органу стандартизації (далі – НОС) про скасування ГОСТ із втратою чинності у 2016, 2017, 2018 роках та з 01.01.2019 року.
За останні роки здійснювались реформи у сфері технічного регулювання, частиною якої є система національної стандартизації:
• були затверджені базові Закони («Про стандартизацію», «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»);
• набула чинності низка технічних регламентів та інших нормативно-правових актів, які встановлюють обов’язкові вимоги до певних видів продукції;
• був здійснений перехід від обов’язкової сертифікації пострадянського зразка до європейської системи оцінки відповідності продукції вимогам технічних регламентів.

01.01.2019 сплив чотирихрічний перехідний період, коли ГОСТ, розроблені до 1992 року, мали бути скасовані.

Всеукраїнська екологічна ліга стурбована тим, що у підсумку було ухвалено низку наказів, якими з 01.01.2019 року відновлено чинність ГОСТ, розроблених до 1992 року. ГОСТ відновлені терміном до 01.01.2020, 01.01.2021, 01.01.2022. (Інформація на офіційному сайті: https://goo.gl/XTNwYo) Зокрема це стандарти: на заміну яких проводиться або передбачається розроблення проектів національних стандартів; посилання на які є в нормативно-правових актах; які застосовуються в різних сферах діяльності; стосовно Єдиної системи конструкторської документації; розроблені на основі міжнародних стандартів, версії яких є актуальними, та які відповідно до пункту 2 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону застосовуються як національні стандарти.

Сподіваємось на те, що підприємства, які в своїй роботі використовують ГОСТ, скористаються рекомендаціями, розміщеними на сайтах Мінекономрозвитку та ДП «УкрНДНЦ», та знайдуть альтернативу використанню стандартів Радянського Союзу, які фактично є регуляторними актами вже неіснуючої держави і суперечать нововведенням, запровадженим у сфері технічного регулювання України.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи