Версія для друку
Міська влада Тернополя прийняла рішення про введення роздільного сортування побутових відходів

Відповідно до Закону України «Про відходи» з 1 січня 2019 року забороняється захоронення на полігонах неперероблених (необроблених) побутових відходів. Асоціація Україна-ЄС передбачає виконання законів, які відповідають європейським нормам. Один з них – сортування сміття кожним українцем. Об`єми полігонів та несанкціонованих сміттєзвалищ в Україні були б значно меншими, якби частина побутових відходів, що підлягають переробці чи утилізації, потрапляла б на переробні заводи. Такі заводи існують, їх звичайно недостатньо, але все ж таки є. Але потрібно лише одне – свідоме сортування сміття у відповідності до фракцій та категорій. 

68547306

Тернопіль став першим містом у якому міська влада прийняла рішення про введення роздільного сортування побутових відходів. З метою забезпечення належного утримання елементів благоустрою та санітарно-епідеміологічного стану у сфері поводження з відходами, на черговій сесії міської ради були внесені зміни та доповнення до рішення міської ради від 19.05.2011р. № 6/8/20 «Про затвердження Правил благоустрою м. Тернополя». Рішення на сайті міської ради: https://rada.te.ua/sesiya/rishennya-sesii/25544.html

1469795675 5310Згідно із змінами, відтепер виконавцям послуг з управління, утримання, обслуговування багатоквартирних будинків, ОСББ, ОСН, СК та нежитлових приміщень необхідно переобладнати існуючі контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів, а у багатоквартирних будинках, де наявні діючі сміттєпроводи- влаштувати на прибудинковій території контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів.

В свою чергу, надавачі послуг із вивезення побутових відходів, відповідно до нових правил, повинні укомплектувати існуючі майданчики контейнерами для роздільного сортування побутових відходів ( змішані відходи, полімери, скло).

Окрім того, органам самореалізації населення, житлово-будівельним кооперативам та об’єднанням співвласників багатоквартирних  будинків і споживчим кооперативам забороняється:

- вивозити і вивантажувати у не відведених для цього місцях тверді побутові відходи, великогабаритні та ремонтні відходи, рослинні рештки, тощо;

- зберігати в приміщеннях багатоквартирних будинків вибухонебезпечні чи екологічно шкідливі речовини і предмети;

- порушувати  (руйнувати чи псувати) вулично-дорожню мережу, інші об’єкти благоустрою міста;

- паркувати транспорт на зелених зонах;

- самовільно влаштовувати городи, пошкоджувати або знищувати газони;

- спалювати суху природну рослинність або її залишки та будь-які інші відходи;

- влаштовувати огорожі по периметру відведеної земельної ділянки (оренда, власність, постійне користування);

- ремонтувати, мити та заправляти автомобілі, мотоцикли, мопеди, скутери та інші транспортні засоби на прибудинкових територіях та зелених зонах;

- порушувати права і законні інтереси громадян та інших суб’єктів благоустрою міста;

- самовільно встановлювати засоби організації дорожнього руху без відповідних погоджень.

У разі порушення вимог у сфері благоустрою громадяни,  посадові особи та громадяни-суб’єкти підприємницької діяльності несуть відповідальність згідно ст.82 та ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, шляхом накладення штрафу передбаченого чинним законодавством

18575312 120332000891771326 1846906402 o

Всеукраїнська екологічна ліга багато років закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись принципів збалансованого розвитку у всіх сферах діяльності. Наприклад, ще у травні 2017 року під час засідання круглого столу «Екологічні проблеми Тернопільської області та шляхи їх розв’язання» для поліпшення стану навколишнього середовища області та запобігання його деградації було напрацьовано ряд рекомендацій, які було передано органам місцевої виконавчої влади.  Зокрема, деякі з них стосувались запровадження роздільного збору відходів та популяризація цієї  концепції серед населення. 2 березня 2018 року голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги професор Степан Несторович Вадзюк провів розширене засідання щодо організації сортування побутових відходів у Тернопільській області із членами районних осередків Всеукраїнської екологічної ліги та керівництвом обласного Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної адміністрації.

Всеукраїнська екологічна ліга сподівається на підтримку місцевими жителями цього рішення міської влади та успішність його реалізації. Маємо надію на подальше виконання міжнародних зобов’язань щодо поводження з відходами, які Україна прийняла на себе в рамках угоди про Асоціацію с ЄС, та удосконалення національної системи управління у цій сфері.