Вівторок 19 бер. 2024
Питання безпеки Чорнобильської зони досі не знято з порядку денного

8fffc34b9632dffee6fdf27b3b2b7553Минуло 33 роки після аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 

Хоча зараз у Зоні відчуження вирує дике життя, проблема радіоактивного забруднення нікуди не зникла. Відновлення біорізноманіття та лісів не означає, що природа просто поглинула радіоактивні речовини. Особливу небезпеку тепер і в майбутньому становлять «довгоживучі» радіонукліди, які потрапили в довкілля в результаті аварії на Чорнобильській АЕС: наприклад, Pu 239 (24 000 років) та ізотопи деяких інших трансуранових елементів. Чорнобильська атомна електростанція буде залишатися небезпечним об'єктом ще найменше протягом трьохсот років. На цій території слід і надалі зберігати обмежену діяльність, щоб радіоактивне забруднення не поширювалось.

a12

Актуальним на сьогодні є питання планованого будівництва водного шляху Е-40 (Вісла-Дніпро) від Гданська (Польща) до Херсону з метою відновлення  судноплавства  та транскордонного співробітництва Польша-Білорусь-Україна. Проектом передбачено масштабні днопоглиблюючі роботи в руслі річки Прип’ять. Підняття радіоактивних мулів з дна Прип’яті і Київського водосховища загрожує зараженням питної води у водозаборах (за оцінками експертів, сьогодні на дні Київського водосховища назбиралося близько 7200 Кюрі цезію-137). Поглиблення дна і більш жорстке регулювання судноплавних глибин призведуть до зниження водообміну і швидкостей природної асиміляції забруднюючих речовин, можливі втрати важливих нерестовищ.

e40

Під загрозою в рамках цього проекту тільки на території України опиняються Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, шість національних парків і понад 50 заповідних територій. Вищенаведені впливи протирічать національному законодавству та міжнародним зобов’язанням України в рамках охорони довкілля.

Chernobyl segodnya foto i videoУхвалювати рішення без проведення ґрунтовних досліджень, які могли б визначити рівень радіоактивного забруднення на постраждалих територіях та упевнити про цілковиту безпечність використання зон навіть із залишковим радіоактивним забрудненням, – це ознака некомпетентності. Будь-яка спроба забути причини та ігнорування можливих загроз – призведе до нових ще більших трагедій.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що сьогодні безумовними пріоритетами повинні стати здоров’я людини, право на високу якість життя, збереження природних умов планети.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи