Вівторок 19 бер. 2024
ПЛАСТИК В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ: ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ

gettyimages-651476019.jpg

За дослідженнями австрійських вчених відомо, що людські організми вже містять  мікропластик.  Результати досліджень, які  були проведені та оприлюднені Медичним університетом Відня й австрійським федеральним відомством з питань захисту довкілля доводять, що екскременти восьми різних людей і в усіх пробах виявилено часточки мікропластику. Відомо, що люди які взяли участь у дослідженні (віком від 33 до 65 років), - проживають на різних континентах і не знайомі одне з одним. Упродовж тижня досліджувані вели щоденники харчування, вони вживали їжу, упаковану в пластик, або пили напої з пластикових пляшок. Декотрі з учасників вживали рибу або морепродукти.

296a552-41678406-303.jpg

Дослідники зазначили, що найбільше їх вразило розмаїття видів пластику. Зокрема результати аналізу вказують на наявність поліпропілену та поліетилентерефталату. Експертка австрійського відомства із питань довкілля Беттіна Лібманн повідомила, що в їхній лабораторії виявлено дев’ять різних видів пластику розміром від 50 до 500 мікрометрів.

Мікропластик в організмі людини - малодосліджена тема

d_large-1024x576.jpg

Обґрунтування наукового експерименту щодо наявності зв’язку між споживанням певних продуктів та появою мікропластику в організмі людини наразі не існує через малу кількість учасників дослідження. Цей аналіз є підготовчим етапом до іншого, більш ґрунтовного дослідження. Експертка зазначила, що тема наявності мікропластику в людському організмі залишається малодослідженою.

Мікропластик потрапляє у довкілля з автомобільних шин, відходів будівництва, косметики й багатьох інших джерел. Ґрунтовне  дослідження показало, що в Німеччині щороку в навколишнє середовище потрапляє  близько 300 тисяч тонн первинного мікропластику.

 

 

 

 

 

 

 

 

Німецьке міністерство освіти та наукових досліджень з метою вивчення теми пластику створило спеціальну велику програму, що складається із 18 проектів із залученням майже сотні партнерів з наукової та економічної галезей, громадських об’єднань та місцевих органів влади.

У березні цього року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомила, що  наразі вплив мікропластику у воді з пляшок на здоров’я людини не доведено. Раніше результати міжнародного дослідження, опублікованого Orb Media (громадською журналістською мережею з центром у Вашингтоні) спільно з Deutsche Welle, показали, що забруднення бутильованої питної води мікропластиком відбувається безпосередньо через пляшки.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи