Вівторок 19 бер. 2024
31 ЖОВТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЧОРНОГО МОРЯ

 31 жовтня 1996 року шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна підписали Стратегічний план дій з реабілітації та захисту Чорного моря. На пам’ять про цю подію кожного року прогресивне людство відзначає МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЧОРНОГО МОРЯ.

Площа територіальних вод України становить 57% від загальної, тому для нашої країни чорноморські проблеми є надзвичайно актуальними.

Вчені-екологи та біологи б’ють на сполох – море поступово гине! З 70-х років ХХ століття спостерігається загибель організмів на площах понад 10 тис. км2 на глибинах до 35-40 м. На кожному квадратному кілометрі їх гине від 100 до 200 т, в тому числі 10-15 т риби.

Значною проблемою моря є, як і для Дніпра, інтенсивне «цвітіння» води в прибережній смузі, зумовлене виносом з річковим стоком мінеральних добрив, які інтенсивно використовуються в сільському господарстві. За останні 15 років це явище посилилося більше, ніж у 30 разів. Через це концентрація кисню, розчиненого у воді і необхідного для всіх форм життя, і насамперед рибам, постійно зменшується. Замість цього зростає концентрація сірководню, велика частка якого утворюється з фекальних скидів міст причорноморських країн (їх надходить у море 8 млрд т за рік). Учені вважають, що через це шар живої, без сірководневої води зменшується на 3-4 метри за рік і через 50-70 років Чорне море може стати мертвим. Великої шкоди завдають йому хлорорганічні речовини - пестициди, сполуки важких металів і насамперед ртуті та свинцю.

В 2015 році, коли Міністерство екології України скасувало перевірку баластних вод на кораблях, які заходять в українські порти, почала погіршуватися ситуація з інвазійними видами флори та фауни, які потрапляють до нас з водами, набраними морськими суднами в різних частинах Світового океану – саме таким шляхом у природних водних екосистемах з’являються ворожі організми. Такі дії міністерських чиновників суперечать Конвенції про контроль суднових баластних вод.

Ще однією проблемою є екологічні наслідки видобутку чорноморського піску. Видобуток морського піску Донузлава, який розпочато ще за радянських часів, за анексії Криму досяг небувалих обсягів. Його цінність полягає в екологічній чистоті та високому ступені природного очищення (відсутності глинисто-пилуватих часток). Хижацькі дії загарбницької влади мають на меті забезпечити виконання федеральної цільової програми соціально-економічного розвитку Криму до 2020 року.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи