Вівторок 19 бер. 2024
16 травня відбулись громадські слухання щодо розгляду та затвердження плану території під будівництво звіроферми

32696418 1935865456446424 2565870929292820480 n16 травня 2018 року представники Всеукраїнської екологічної ліги взяли участь у громадських слуханнях щодо розгляду та затвердження детального плану території під будівництво для розміщення звіроферми ТОВ «ПРОФУНА» на території Сінгурівської сільської ради Житомирської області. Результат: громада проти!

Підприємство займається первинним виробництвом – вирощування та забій пушних звірів (норки). Потужність підприємства – 90 тис. норок в рік. На сьогоднішній день загальна кількість норок на підприємстві становить більше 10 тис. штук. Загальна площа земельних ділянок на яких розміщена звіроферма становить близько 7, 9345 га. Разом з тим, під час розміщення та будівництва звіроферми із вирощування норок ТОВ «ПРОФУНА» було порушено чинне законодавство України щодо дотримання розміру захисних зон.
Зокрема, громадські обговорення з приводу розміщення звіроферми з вирощування норок на території Сінгурівської сільської ради Житомирського району Житомирської області – не проводилися.

Мешканці села Сінгури та села Пряжів постійно скаржилися на нестерпний сморід. Викиди шкідливих речовин, випаровування від гноєсховищ та шедів, де утримуються норки, несуть ризики для здоров’я людей прилеглих сіл. 
Наразі підприємством розробляється проектна документація щодо розширення виробництва на власній земельній ділянці. У відповідності до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» підприємство для провадження планованої діяльності повинно отримати Висновок з оцінки впливу на довкілля, але окрім цього до переліку документів для отримання дозвільної діяльності входять: Звіт з оцінки впливу на довкілля та Звіт про громадське обговорення.
При цьому має забезпечуватись своєчасне, адекватне та ефективне інформування громадськості, яка у свою чергу має право подавати будь-які зауваження чи пропозиції до проекту.32808435 1733761230013661 3775827877308661760 n

Під час громадських слухань мешканці висловили свою категоричну позицію проти розширення діяльності звіроферми, оскільки це підприємство буде здійснювати потужний вплив на довкілля. Наявність великої кількості відходів життєдіяльності тварин може призвести до поширення хвороб, спричинених бактеріями та паразитами. У разі потрапляння неочищених стоків у підземні води забруднення пошириться на воду у колодязях у прилеглих населених пунктах.

Громада підтримала рішення продовжувати боротьбу проти діяльності на території Сінгурівської сільської ради Житомирської області звіроферми ТОВ «ПРОФУНА». Всеукраїнська екологічна ліга готова у подальшому співпрацювати з місцевими активістами та спільно стояти на захисті довкілля.

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи