Вівторок 19 бер. 2024
ЧИСТА ВОДА ДЛЯ КОРСУНЯ

IMG 4585Під такою назвою 13 листопада 2018 року в Корсуні-Шевченківському, що на Черкащині, відбулася друга міжнародна конференція, присвячена проблемам реорганізації системи водопостачання міста.

Захід пройшов у рамках спільного німецько-українського проекту «Муніципальні партнерські відносини з Україною», започаткованого ще минулого року і розробленого організацією Engagement Global за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини з метою розвитку німецько-українських партнерських відносин і сприяння їхньому зміцненню.

До участі були запрошені заступник Посла Німеччини в Україні Вольфганг Біндзайль, керівник проекту від Engagement Global та представник міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини Михайло Гамалія, бургомістр міста Гіфгорна (побратима Корсуня-Шевченківського) Маттіас Нерліх, представники громади Гіфгорна. Серед учасників були представники профільних міністерств (екології та природних ресурсів України; регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України), облради та Черкаської ОДА, місцевої влади, вчені-екологи, представники громадських екологічних організацій.

3c43f8beaae1c413dabd250869822f96 0 1400 0Лейтмотивом зустрічі став вираз «Очищені стічні води – чиста Рось – здорові корсунці». Для жителів міста це не просто слова, оскільки влітку 2018 року Корсунь-Шевченківський та Стеблів опинилися в епіцентрі масштабної екологічної катастрофи – в Росі почала масово гинути риба. Місцевою владою було прийняте рішення про введення у місті надзвичайного стану. Для корсунців, кому Рось є єдиним джерелом питної води, ця подія стала справжнім випробуванням.

Ще донедавна 30-річна співпраця міст-побратимів обмежувалася в основному обміном учнівськими делегаціями, культурними заходами, гуманітарною допомогою з боку німецьких друзів.

У листопаді минулого року, коли відбулася перша з низки міжнародних конференцій, німецька сторона допомогла залучити кошти Євросоюзу на виготовлення масштабного проекту реконструкції міського водогону Корсуня-Шевченківського. Тоді було представлено на широкий загал проект вартістю понад 14 млн грн і визначені основні заходи для забезпечення міста якісною питною водою.

З 2018 року цей проект – учасник конкурсу на отримання співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Корсунці чекають на результат який оголосять на початку 2019 року і сподіваються, що для міста він буде позитивним.

13683 800x600 1В обговоренні взяла участь Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, яка розповіла, що ВЕЛ вже понад 10 років опікується темою екологічного стану басейну Росі. Мають місце системні незаконні викиди каналізації з населених пунктів, розташованих на її берегах, неперероблених відходів сільськогосподарського виробництва та згубний вплив зарегульованості річкового стоку через роботу малих ГЕС. Бездіяльність Басейнового управління р. Рось та лобіювання ним інтересів бізнесу погіршують і без того катастрофічну екологічну ситуацію.

Т. Тимочко повідомила, що 6 листопада 2018 року відбулося засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції на тему: «Варварська експлуатація екологічних ресурсів річки Рось», де були обговорені причини літньої екологічної катастрофи і системного погіршення стану річкової екосистеми.

ВЕЛ виступає з вимогою припинити роботу всіх гідротехнічних споруд по руслу р. Рось, які зарегульовують стік, і посилити контроль за кількістю шкідливих речовин, які скидаються у річку.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи