Вівторок 19 бер. 2024
ЄВРОПАРЛАМЕНТ ПРОГОЛОСУВАВ ЗА ЗАБОРОНУ ВИКОРИСТАННЯ ОДНОРАЗОВОГО ПЛАСТИКУ

Наприкінці жовтня 2018 року Європарламент підтримав пропозицію Європейської комісії щодо заборони використання одноразового пластику. Зокрема, у Європі заборонено буде використовувати пластикові палички для розмішування напоїв, одноразовий посуд, столові прибори, соломинки для напоїв, пластикові ватні палички, пластикові палички для повітряних кульок.

image.png 

Раніше Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ), в рамках проекту «Українське громадянське суспільство за європейське поводження з відходами», який фінансується Європейським Союзом, підготовлено інфографіку щодо заходів із запобігання утворення пластикових відходів у Європі, які ініційовані Європейською комісією ще у травні цього року. Також Європарламент ухвалив пропозиції ЄК зобов’язати виробників пластикових знарядь для риболовлі покривати витрати на збір сміття в портах, а виробників гігієнічних прокладок, вологих серветок та повітряних кульок - вказувати на етикетці термін розкладання продукту.

Щороку європейці генерують 25 млн тонн пластикових відходів, однак лише менше 30% з них йде на переробку. Згідно зі стратегією, до 2030 року цей показник має зрости до 55%. Більшість відходів потрапляють у моря та океани.

Це виявляється небезпечним для риби та інших морських тварин, які споживають відходи або потрапляють у них.

Всеукраїнська екологічна ліга має надію, що Верховна Рада України візьме приклад з Європарламенту та ухвалить закон про обмеження одноразових пластикових виробів в Україні.

Експертів екологічної галузі надзвичайно бентежить сучасний стан довкілля в Україні, зокрема забруднення пластиком, бо це вже має катастрофічні наслідки в усіх регіонах України.

Нагадаємо, що з 1 жовтня цього року в Грузії уже заборонено виробництво, імпорт і реалізацію поліетиленових пакетів товщиною менше 15 мікрон.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи