Вівторок 19 бер. 2024
Моніторинг полігону твердих побутових відходів №5 у с. Підгірці Обухівського району Київської області

30768840 1907583985941238 191746460 oВсеукраїнська екологічна ліга 20 квітня 2017 року в рамках заходів до Дня довкілля спільно з Громадським комітетом моніторингу екологічних проблем Київської області здійснила виїзд на полігон твердих побутових відходів №5 у с. Підгірці Обухівського району Київської області.

В Києві створюється критична ситуація з перероблення та утилізації твердих побутових відходів у зв’язку з планованим поетапним закриттям полігону.

Участь у моніторингу взяли представники Обухівської районної державної адміністрації, науковці, природоохоронні громадські організації,  місцеві активісти, ЗМІ.

Андрій Миколайович Грущинський, директор ПАТ «Київспецтранс», провів учасників по території полігону, куди звозять відходи з міста Києва, Обухова та найближчих населених пунктів. За його словами наразі проводиться активна робота з вирішення проблемних питань, пов'язаних із експлуатацією полігону, що були затверджені рішенням Київської міської ради №301/1305 від 27.10.2016 р. Наприклад, за  минулий рік 12 га території було вкрито ґрунтом, шар покриття становить близько 20 см. До липня 2018 року планується завершити розробку проекту рекультивації, укриття першої карти і схилів полігону, що дозволить зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. 

30768138 1907584325941204 1773004149 o

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, відзначила, що згідно розпорядження КМДА закриття полігону твердих побутових відходів №5 у с. Підгірці Обухівського району Київської області планується завершити до 1 жовтня 2018 року. Однак, влада досі не може дати відповідь на питання «Що робити зі сміттям після цього?» Заборона на захоронення відходів на цьому та багатьох інших полігонах не вирішить катастрофічну проблему. Сміттєзвалища займають величезну частку території нашої країни, вони зникнуть тільки тоді, коли з’явиться повноцінна переробна галузь, і для цього вже зараз необхідно думати про будівництво сміттєпереробних заводів. Дуже серйозну загрозу становить накопичення на полігоні №5 фільтрату, що створює загрозу для довкілля і здоров`я людей, які живуть поблизу.

30825233 1907584169274553 224357673 oЗараз на полігоні діє модульна установка «ROCHEM», завдяки якій 80% фільтрату шляхом автоматизованих процесів перетворюють на очищену технічну воду, а 20 % залишаються концентрованим залишком, який потребує подальшої переробки. Залишок фільтрату накопичується, і ця проблема теж потребує негайного вирішення, оскільки він може потрапити в ґрунт та підземні води. Але в Україні поки відсутня установка з утилізації фільтрату.

Варто зазначити, що однією з суттєвих проблем є недостатня інформаційна обізнаність населення нашої країни щодо роздільного збору, повторного використання  сміття. У багатьох країнах світу за переробку додатково сплачують споживачі. Така система має бути затвердженою на законодавчому рівні, виробники тари та упаковки також повинні нести відповідальність за свій продукт, який потім опиняється на звалищі. Доцільним було б закладення у вартість товарів певної оплати за його подальшу переробку.

В цей же час, відсутність державної політики, несприятливий інвестиційний клімат, потужні корупційні схеми поки стають на заваді створенню та функціонування сміттєпереробних заводів.

Тому говорити про закриття полігону №5 потрібно, але владним структурам потрібно вирішити більш глобальну проблему, яка виходить з цього. Подальші кроки з вивезення, переробки та утилізації сміття повинні відбуватись не на папері, а на реально діючих підприємствах.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи