Вівторок 19 бер. 2024
18 квітня 2018 року у Комітеті екологічної політики ВРУ відбулось засідання круглого столу "Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики в Україні".

30912348 1906743212691982 673694467 o18 квітня 2018 року у Комітеті екологічної політики Верховної Ради України відбулось засідання круглого столу на тему: "Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики в Україні".

Участь у заході взяли представники органів місцевого самоврядування, представники ПрАТ "Укргідроенерго", науковці, громадськість, ЗМІ.

30550383 1906741036025533 1213462010 o

Рибак Іван Петрович, народний депутат України, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який у вітальному слові наголосив, що у сьогоднішніх реаліях політики мають бути відповідальними перед нащадками у своїх діях на шляху до енергетичної незалежності країни.

Засідання Гідроенергетики Дериваційна ГЕС у Карпатах 1Полуйко Василь Юліанович, заступник Міністра екології та природних ресурсів України, висловив тверду позицію Міністерства щодо скасування Програми розвитку гідроенергетики у існуючому вигляді. Він розповів, що має бути забезпечено проведення повного аналізу доцільності кожного об`єкту будівництва, враховано міжнародний досвід та вимоги європейського законодавства у цій сфері, налагоджено діалог між Укргідроенерго та місцевими громадами.

Гаврилюк Руслан Борисович, голова Національного екологічного центру України,  у своєму виступі акцентував увагу учасників на тому, що усвідомлення ролі річок як невід`ємної складової екосистем в забезпеченні збалансованого розвитку та комплексне врахування  їх екосистемних послуг дозволить реалізувати вимоги українського та європейського водного законодавства й запобігти подальшому посиленню негативного впливу гідроенергетики на річки та довкілля загалом. За останнє століття Дніпро перетворений на каскад водосховищ, що регулюється людиною. Під дніпровськими водосховищами вже затоплено 709,9 тис. га земель, з них 197,6 тис. га – піщані землі та землі, не придатні для використання; 261,5 тис. га -  ліси та дрібнолісся; 177,6 – сіножаті та пасовища; 73,2 тис. га – орні землі, сади і садиби. Затоплено і знищено понад 6 тис. населених пунктів, понад 10 тис. цвинтарів, переселено понад 3 млн. людей.

Сирота Ігор Григорович, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго», висловив позицію, що використання енергії водних ресурсів є більш доцільним, через неконтрольованість людиною сонячної та світової енергії. Він також охарактеризував їх діяльність державної кампанії у сфері гідроенергетики.

30825384 1906743269358643 403065421 oТимочко Тетяна Валентинівна,  голова Всеукраїнської екологічної ліги, висловила чітку позицію громадськості проти будівництва  ГЕС на водних об`єктах України. Будівництво каскаду ГЕС у верхній течії Дністра, зокрема, матиме негативні наслідки для економічного й соціального розвитку. У зоні затоплення потрапляють території, де зараз живуть люди, ведуть власне господарство, зокрема вирощують овочі й фрукти на продаж. Це є їхнім єдиним джерелом заробітку.

Наслідками будівництва ГЕС, зокрема, є:

- перегородження річки і створення водосховищ, на яких відбуваються обвали берегів, на деяких ділянках вони можуть досягати сотень метрів;

- підвищення рівня ґрунтових вод і заболочення ґрунтів на територіях поблизу водосховищ;

- затоплення родючих заплавних земель;

- зміна природного гідрологічного, гідрохімічного, гідробіологічного режимів річки та локальних кліматичних умов;

- зменшення чисельності або зникнення популяцій багатьох цінних видів риб;

- замулення дна річок.

Засідання Гідроенергетики6Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС і вимагає:

-    припинити будь-які роботи щодо підготовки проекту та будівництва каскаду ГЕС на верхньому Дністрі;

-    скасувати Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року.

На завершення Тетяна Валентинівна наголосила на необхідності дотримання Україною шляху збалансованого розвитку, яким передбачається поєднання соціальної, економічної та екологічної складових. Гідроенергетика не може бути поза збалансованим розвитком.30546940 1906745886025048 250548694 o

Під час засідання круглого столу відбувались гострі дискусії, громадськістю та науковцями висловлювалась категорична позиція та наводились обґрунтовані аргументи проти подальшого розвитку гідроенергетики в існуючому вигляді.

Реалізація подібних проектів не можлива без оцінки впливу на довкілля та узгодженості з громадою. Кожен проект будівництва нової ГЕС, у тому числі міні-ГЕС, має пройти процедуру встановлену Законом України «Про оцінку впливу на довкілля». Відповідно, програми розвитку енергетичної галузі мають проходити стратегічну екологічну оцінку.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи