П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Про порушення процесу забудови на перетині вулиць Живописна та Львівська в Святошинському районі міста Києва та впливу на навколишнє середовище

IMG 9493 minВ Святошинському районі міста Києва на перетині вулиць Живописна та Львівська проводиться будівництво багатоповерхівки забудовником та орендарем земельної ділянки ТОВ "ПІВДЕНБУДКОНТРАКТ" та підрядником ТОВ «ІБК «Центробуд» з порушеннями відносно поводження із зеленими насадженнями на території будівельного майданчику та поза його межами.

Представниками Всеукраїнської екологічної ліги на території будівництва були зафіксовані порушення щодо зелених насаджень. А саме:

  • в межах будівельного майданчику зареєстровані зелені насадження (дерева та чагарники) не огороджені;
  • частина дерев розташована впритул до огорожі будівельного майданчику, частина дерев засипані піском та ґрунтом;
  • суцільна бетонна огорожа, що розташована навколо будівельного майданчика, локалізована впритул до дерев поза межами ділянки забудови.

Згідно Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженим Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006, вищезгадана ситуаціє є порушенням наступних пунктів:

Пункт 4.2. На об’єктах благоустрою зеленого господарства забороняється:

  • виконувати земляні, будівельні та інші роботи без дозволу, виданого в установленому порядку;
  • самовільно влаштовувати городи, пошкоджувати дерева, кущі, квітники, газони;
  • складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання;
  • підвішувати на деревах гамаки, гойдалки, мотузки для сушіння білизни, прикріплювати рекламні щити, електропроводи та інше, якщо вони можуть пошкодити дерево.

Пункт 7.1. Охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження в межах населених пунктів під час проведення будь-якої діяльності…

Пункт 7.4. Містобудівна діяльність у населених пунктах проводиться з дотриманням вимог охорони зелених насаджень.

Пункт 7.6. Під час проведення будь-яких робіт на земельній ділянці, на якій залишились зелені насадження, забудовник:

  • огороджує дерева на території будівництва;
  • у процесі виконання робіт щодо будівництва доріг, тротуарів, асфальтування дворів тощо залишає місця (лунки) для посадки дерев, а також утворює лунки довкола наявних дерев;
  • копає канави глибше 1 м для прокладання підземних інженерних мереж і фундаментів на віддалі не менше 2 м від дерева та 1,5 м від чагарника;
  • не допускає засипання ґрунтом чагарників та стовбури дерев;
  • зберігає верхній родючий шар ґрунту на всій території забудови, організовує його зняття, складування та залишає для подальшого використання чи передачі спеціалізованому підприємству, визначеному місцевим органом влади для використання під час створення зелених насаджень;
  • не допускає складування будівельних матеріалів, стоянки машин і механізмів на відстані не менше 2,5 м від дерева і 1,5 м від чагарника.

Також, згідно Містобудівного кадастру Києва, вихідний номер території від 04.08.2016 №667/16/012/009-16 / вулиця Львівська та Живописна, вищезгадана ділянка є територією зелених насаджень загального користування (існуючі).

Відповідно, порушується Закон України Про архітектурну діяльність, «Про регулювання містобудівної діяльності», Стаття 24. Особливості регулювання земельних відносин при здійсненні містобудівної діяльності:

Передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у випадках, визначених цією частиною, за відсутності плану зонування або детального плану території не допускається, якщо земельна ділянка:

розташована в межах зелених зон населених пунктів, внутрішньоквартальних територій (територій міжрайонного озеленення, елементів благоустрою, спортивних майданчиків, майданчиків відпочинку та соціального обслуговування населення).

Згідно Закону України Про благоустрій населених пунктів, зелені насадження являються елементом благоустрою. (Стаття 21., пункт 1, підпункт 2: Елементами (частинами) об’єктів благоустрою є: … зелені насадження (у тому числі снігозахисні та протиерозійні) уздовж вулиць і доріг, в парках, скверах, на алеях, бульварах, в садах, інших об'єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях).

Однак, згідно наявної схеми зонування території міста Києва, ділянка перетину вулиць Живописна та Львівська є територіальною зоною громадськості.

Схема зонування міста Києва (Живописна та Львівська вул., Святошинський район): Рис. 1 – розташування вулиці; Рис. 2 – Легенда

11Рис. 1                 

22Рис. 2

Також на території будівельного майданчика було зареєстроване аварійне сухостійне дерево, що становить загрозу для працівників під час проведення будівельних робіт та порушує ДБН А.3.2-2-2009. (Охорона праці і промислова безпека у будівництві).

Громадою найближчих житлових будинків були подані звернення до Державної екологічної інспекції у м. Києві щодо порушення процесу будівельних робіт та пошкодження зелених насаджень в межах ділянки перетину вулиць Живописна та Львівська.

У звернені зазначалася кількість пошкоджених дерев внаслідок проведення будівельних робіт та бездіяльності забудовників зі збереження зелених насаджень (а саме їх полив та огородження). Однак, за результатами перевірки Державної екологічної інспекції, видалення зелених насаджень було проведено в межах встановленого акту обстеження зелених насаджень. І лише 2 дерева було видалено незаконно самим забудовником. В той же час місцевими жителями було помічено, що із зареєстрованих 63 дерев на ділянці тільки 26 залишилися в задовільному стані.

Варто зазначити, що опис та висновки проведеної перевірки Держгеокадастру не відповідають дійсності. Згідно висновку проведеної перевірки, земельна ділянка частково огороджена з однієї сторони парканом з металевих листів, з другої сторони дерев’яним парканом, з двох інших сторін зруйнований паркан з бетонних плит. Однак по факту будівельний майданчик повністю огороджений суцільним бетонним парканом. Також у висновку зазначається, що на території розміщенні бетонні плити, дитячий ігровий майданчик, будівельні роботи не проводяться, а доступ до земельної ділянки – вільний. Так, станом на травень 2018 року будівельні роботи не проводяться через розпорядження Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 14.05.2018 про призупинення будівельних робіт. Однак, станом на травень 2018 року на території будівництва дитячий майданчик було демонтовано, на місці зеленої зони гора піску та верхнього шару ґрунту, а сама територія не доступна і не є вільною для місцевих жителів.

Також, Держгеокадастр вказав, що земельна ділянка знаходиться у комунальній власності. Але, за даними Містбудівного кадастру Києва, вибрана ділянка є територією зелених насаджень загального користування (існуючі), а схемою зонування території міста Києва, ділянка є територіальною зоною громадськості.

публічна кадастрова карта україни

Рис. 3 (інформація про земельну ділянку з публічної кадастрової карти України)

Відповідно, висновок головного управління Держгеокадастру у Київській області по проведеній перевірці ділянки не співпадає з дійсністю та висвітлює недостовірну інформацію.

Згідно документу від Державного управління екології та природних ресурсів в м. Києві про проведене обстеження зелених насаджень, 59 дерев, котрі перебувають на території будівництва, мають бути огороджені дерев’яними щитами та не пошкоджуватися. Також 4 дерева (1 Клен гостролистий та 3 Акації білі) мають бути пересаджені. Станом на 24 травня 2018 року вищезгадані умови не були проведені. Відповідно, розробка проектної документації відносяться до комерційного ризику замовника.

Задля збереження зелених насаджень на перетині вулиць Живописна та Львівська рекомендується:

  1. Провести незалежну оцінку впливу будівельних робіт на навколишнє середовище, а саме реєстрація факту підвищеного антропогенного навантаження на зелені насадження в межах будівельного майданчику та найближчих територій;
  2. Залучити громадськість для оприлюднення проведених результатів перевірок Дрежекоінспекції та Держгеокадастру.
  3. Підняти питання законності передання території в оренду ТОВ «ПІВДЕНБУДКОНТРАКТ» та підрядником ТОВ «ІБК «Центробуд» та проведення будівельних робіт на території зелених насаджень загального користування.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи