Вівторок 19 бер. 2024
Відбулось засідання круглого столу «Впровадження Закону України «Про ратифікацію Протоколу про реєстр викидів та перенесення забруднювачів» та використання екологічного податку»
20 жовт. 2017

image 0 02 05 ab90768563b375fdb1b4ad0d9454df6eb3594ee4aa0c4a0c08d7cdb9578cf8d1 VСьогодні, 20 жовтня 2017 року у приміщенні Верховної Ради України відбулось засідання круглого столу «Впровадження Закону України «Про ратифікацію Протоколу про реєстр викидів та перенесення забруднювачів» та використання екологічного податку».

На заході присутні представники усіх регіонів України, а саме: голови сільських та селищних рад, міські голови, представники центральних органів виконавчої влади, директори департаментів, управлінь екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій, представники бізнесу, громадськості, наукових установ, депутати сільських, районних, міських, обласних рад та народні депутати України.

Засідання круглого столу вів народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Недава Олег Анатолійович. Під час свого виступу наголосив на важливості впровадження Протоколу про реєстр викидів та перенесення забруднювачів, як одного з інструментів екологічної політики на шляху до збалансованого розвитку, та виконання Україною зобов’язань в галузі збереження природного середовища, екологічної безпеки та сталого розвитку

Директор департаменту стратегії та європейської інтеграції Міністерства екології та природних ресурсів України Карнаух Олеся Аркадіївна у своєму виступі представила кроки на шляху до імплементації Україною Протоколу та пообіцяла від імені Міністерства екології незабаром представити систему екологічного моніторингу в Україні.image 0 02 04 b6fa2a875a564971ef4840bf86982a24937829b12bb916e3c9d7a8068dc3254a V

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Тетяна Валентинівна у своїй доповіді наголосила на необхідності інтеграції екологічної   складової, що має на меті врахування екологічних  питань  в   усіх  процесах  творення  інших політик, зауваживши,  що зміни у системі управління  та   регулювання мають проводитись таким чином,  щоб екологічні  вимоги  були розглянуті на ранній стадії планування і враховані належним чином під час впровадження. Тетяна Валентинівна звернула увагу присутніх на необхідності модернізації екологічного податку та представила першочергові заходи щодо реформування екологічного податку та системи економічного механізму екологічного регулювання.

Стрілець Руслан Олександрович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації, представив інформацію щодо перспектив впровадження Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів у Дніпропетровській області.

image 0 02 04 45b96918c7e13c1c4114cc842eef22d519b8e86347d9e3eacc02f7eccf1efa39 V

Натрус Сергій Петрович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Донецької  обласної військово-цивільної адміністрації, охарактеризував проблемні питання та навів позитивні приклади використання екологічного податку у Донецькій області.

Питання щодо джерел збільшення відсоткової частки надходжень до місцевих екологічних коштів деталізували у своїх доповідях голова постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування Полтавської обласної ради Горжій Ігор Григорович та голова Ладижинської міської ради Коломєйцев Валерій Іванович.image 0 02 05 3ba375ff4d0a764443904bdd59c9fa7f0b1e484533c828d93bf6c549599415df V

Панашій Наталія Федорівна, в. о. старости сіл Лимани та Лупареве, Галицинівська сільська рада (Вітовський район, Миколаївська область), підняла гостру проблему забруднення довкілля Миколаївським глиноземним заводом. Та звернула увагу на проблеми використання екологічних коштів на місцевому рівні, наголосила на необхідності надати дозвіл на використання коштів від екологічного податку органам  влади місцевого рівня в інтересах громадськості відповідного регіону.

Керівник департаменту з екологічної безпеки ТОВ ДТЕК Енерго Вербіцька Ірина Юріївна присвятила свій виступ питанню необхідності переформатування схеми розподілу коштів екологічного податку та розповіла про проблеми фінансування екопроектів підприємствами ДТЕК України.

Кравець Петро Павлович, директор Трипільської ТЕС ПАТ «Центренерго» (м. Українка, Київська область), висвітлив проблемні питання щодо застосування економічних інструментів екологічної політики в Україні.

Учасники круглого столу мали можливість представити реальну інформацію щодо існуючих зараз успіхів та проблем на шляху впровадження Протоколу РВПЗ у їх регіонах та окреслили можливості використання екологічного податку на місцях.

Під час засідання відбулись активні дискусії, учасники висловили  значну кількість конкретних пропозицій, які за результатом засідання планується оприлюднити на засіданні Комітету екологічної політики та направити у відповідні органи влади.

Ключові з них:

Верховній Раді України:

- розглянути та ухвалити проекти законів:  №7082, №7093, №7109.

Міністерству екології та природних ресурсів України:

- вжити негайних заходів щодо створення та розміщення доступного для громадськості Національного реєстру викидів і перенесення забруднювачів відповідно до вимог Протоколу про РВПЗ;

-        створити у структурі Міністерства відповідний підрозділ для координації реалізації регіональної екологічної політики;

-        розробити та затвердити нормативно-правові акти, якими буде передбачено погодження обласними державними адміністраціями видачу Міністерством екології та природних ресурсів України документів дозвільного характеру (дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря) для підприємств-забруднювачів, об`єкти яких належать до першої групи;

-        прискорити реформування Державної екологічної інспекції України, що забезпечить ефективний державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства;

-        здійснити перегляд Методики розрахунків розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, посилити відповідальність за порушення термінів реалізації природоохоронних заходів підприємств;

-        здійснити значне підвищення ставок екологічного податку за забруднення навколишнього природного середовища, на основі фактичних (інструментально підтверджених) даних, що буде стимулювати підприємства до впровадження природоохоронних заходів.

Обласним радам:

-        розглянути можливість внесення доповнень до Стратегій розвитку областей до 2020 року – окремої стратегічної цілі «Екологічна безпека та охорона довкілля».

Обласним державним адміністраціям:

-        рекомендувати здійснити детальний аналіз використання природоохоронних коштів у 2016 – 2017 рр. та запланувати заходи з цільового та ефективного використання коштів екологічного податку в 2018 р.;

-        запланувати на 2018 р. проведення навчальних семінарів, тренінгів для представників органів місцевого самоврядування області, депутатів різних рівнів, голів  об`єднаних територіальних громад щодо ефективного та цільового використання коштів екологічного податку.

Підприємствам різних галузей економіки, діяльність яких спричинює вплив на довкілля:

-        рекомендувати розпочати в ініціативному порядку (добровільні соціальні зобов`язання) виконання вимог Протоколу про реєстр викидів та перенесення забруднювачів  у комунікації з органами місцевого самоврядування та громадськістю.

 

Програма 20.10.2017

Пропозиції учасників круглого столу

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи