Четвер 28 бер. 2024
Херсонських ведмедів переселено до НПП «Галицький»
28 вер. 2017

28 херсон ведмедіСьогодні, 28 вересня,  із зоокутка Херсонського Гідропарку перевезено чотири ведмедя до Національного природного парку «Галицький», що в Івано-Франківській області.

П’ять років керівництво та активісти Всеукраїнської екологічної ліги за підтримки Херсонської обласної державної адміністрації, народних депутатів України та громадськості боролися за вилучення тварин із зоокутка.

Бурий ведмідь – червонокнижний зникаючий вид, занесений до  Червоного списку МСОП. Його чисельність по всій Україні не перевищує 300 особин. Головними причинами зменшення числа особин цього виду є інтенсивна експлуатація та омолодження лісів, браконьєрський відстріл тварин та високий рівень чинника непокою. Адже бурі ведмеді зазвичай уникають зустрічі з людиною. Проте людина, навпаки, окрім того, що браконьєрським методом полює на ведмежі «трофеї», виловлює їх задля утримання в клітках та розваги.

У 2013 році комунальним підприємством Херсонської міської ради «Гарантія» прийнято на свій баланс у господарське відання бурих ведмедів відповідно до рішення  Херсонської міської ради від 25 грудня 2013 року № 1276.

Варто зазначити, що відповідно до ст.8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Утримання диких тварин у неволі без створення відповідних умов не допускається. А оскільки природним середовищем існування бурого ведмедя є гірські ліси (оптимально старі гірські ліси), то посушливий клімат та умови степової зони абсолютно не відповідають потребам цієї тварини. Бурий ведмідь – це тварина-одинак. Ці тварини не можуть жити і шукати їжу зграями, навпаки – шукають місце, де їм ніхто не заважатиме. Тому ведмедям потрібні великі території, а клітка, тим більш яка не відповідає хоча б мінімальним вимогам та є тісною, це злочин проти тварин.

В зоокутку тварин годували за розкладом,  при тому що ведмідь це хижак та має особливий біологічний ритм, пов'язаний з сезонними та добовими змінами. Так, хоча більшу частину його раціону  складає рослинна їжа, ведмідь все ж звичний до полювання. А якщо їжу постійно приносять та кладуть, то навички полювання поступово втрачаються, і величний хижак з часом стає безпомічним. До того ж на територіях, де немає людей, ведмеді є активними вдень. Однак, там, де з'являється людина, вони живляться переважно вночі, що також збиває особливий ритм тварини.

22279758 874027202756353 8983332608778662326 n

Ведмеді, які жили у неволі не можна просто випустити в ліс, вони там загинуть, адже, як мінімум, вони вже не зможуть самостійно шукати собі їжу. Тому передати бурих ведмедів із зоокутка в Херсоні на утримання в НПП «Галицький» - на сьогодні це єдине правильне та виважене рішення. В умовах національного природного парку тварини пройдуть період реабілітації та адаптації, а в майбутньому зможуть жити далі в умовах дикої природи.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи