Версія для друку
Херсонська область: працюємо разом на захист довкілля!
27 вер. 2017

viber imageвсвВ рік свого 20-річчя Всеукраїнська екологічна ліга проводить заходи в усіх регіонах України: від Таврії до Полісся, від Буковини до Слобожанщини.

Сьогодні, 27 вересня,  в   м. Херсон відбулося засідання круглого столу «Екологічні проблеми Херсонської області та шляхи їх розв’язання на засадах збалансованого (сталого) розвитку», організатором якого виступила Всеукраїнська екологічна ліга.

FullSizeRender 2З вітальним словом до учасників звернулися голова Херсонської обласної державної адміністрації  Гордєєв Андрій Анатолійович, який сказав про те, що на Херсонщині велика увага приділяється збереженню довкілля, а діяльність влади та місцевих жителів направлена на дотримання та реалізації на практиці гасла "Херсонщина - екологічна чиста область".

Недава 27.09Недава Олег Анатолійович, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи,  акцентував увагу присутніх на можливостях та особливостях використання екологічного податку  для поліпшення екологічної ситуації в Україні.

Заступник голови Херсонської обласної ради Булюк Віталій Вікторович у своєму виступі наголосив на тому, що обласна рада звернеться до Верховної ради України з вимогою залишити 80% екологічного податку на місцевому рівні.

Копия FullSizeRenderТимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, розповіла про важливість інтеграції цілей сталого розвитку в регіональні стратегії  та програми, а також представила пропозиції до Стратегії розвитку Херсонської області до 2020 року. Також були окреслені основні екологічні проблеми Херсонської області та запропонувала обговорити шляхи їх розв'язання.

Попутько Юрій Анатолійович,  директор Департаменту   екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації, охарактеризував проблеми та перспективи поліпшення екологічної ситуації в Херсонській області. Заступник начальника Державної екологічної інспекції у Херсонській області Філіна Ольга  Миколаївна,  деталізувала цю тему та наголосила   на нагальних екологічних питаннях Херсонської області.

Пузанов Андрій Олександрович, начальник відділу техногенно-екологічної безпеки управління водних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації, повідомив про здійснення контролю за якістю поверхневих вод.

Проблеми лісової галузі в Херсонській області у своїй доповіді висвітлив начальник управління Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства Тищенко Віктор  Володимирович.

IMG 9387Ідаятов Володимир Аршидінович, кандидат історичних наук, доцент, голова Херсонська обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, поділився з присутніми  досвідом співпраці Херсонської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги з органами влади, науковими установами та громадськими організаціями у розв’язанні екологічних проблем області.

Дискусію щодо шляхів розв’язання екологічних проблем у Херсонській області розпочав доктор біологічних наук, професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету Ходосовцев Олександр Євгенович, який окреслив перспективи розширення природно-заповідного фонду Херсонщини.

IMG 9245Поза увагою не залишились і проблеми розвитку рекреаційно-курортної зони. Розкрив цю тему на прикладі Генічеського району член правління Херсонської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Пуделко Юрій Борисович.

Представник фірми SSI Schafer в Україні Бровченко Валентина Михайлівна акцентувала увагу присутніх на проблемах збирання й переробки сміття. Підтримала цю тему кандидат хімічних наук, доцент  кафедри органічної та біологічної хімії Херсонського державного університету, голова Херсонського міського осередку УЕА «Зелений світ» Волкова  Світлана  Андріївна, зупинившись на екологічних проблемах поводження з побутовими відходами у м. Херсоні та Херсонській області.

27.09 2Пилипчук  Людмила Львівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри хімії та фармації Херсонського державного університету, голова Херсонського міського осередку Всеукраїнської екологічної ліги, порушила проблемне питання забезпеченості питною водою м. Херсон. Шахман Ірина Олександрівна, кандидат географічних наук, доцент  кафедри екології та сталого розвитку Херсонського державного аграрного університету надала комплексну оцінку якості водних ресурсів пониззя річки Інгулець.

IMG 9248Коваленко Анатолій Михайлович,  кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторії в  Інституті зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України, доповів про стан, якість та використання водних ресурсів Херсонської області для зрошення.

Шапоринська Наталя Миколаївна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри гідротехнічних споруд, водопостачання та ГІС і технологій Херсонського державного аграрного університету присвятила свій виступ ролі геоінформаційних систем і технологій у розв’язанні екологічних проблем області.

Про можливості розширення об'єктів природно-заповідного фонду розповів Коваленко Віталій Михайлович,  в. о. директора Національного природного парку «Джарилгацький». 

Савицький Віктор Миколайович,  член Херсонської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги,  порушив питання про створення реабілітаційних центрів на узбережжях Азовського та Чорного морів у Херсонській області з використанням природних чинників.

FullSizeRender 5Під час засідання круглого столу учасники мали змогу висловити свої думки та пропозиції. Відбулись активні дискусії щодо найгостріших екологічних проблем Херсонської області, учасники надавали свої пропозиції та зауваження до Резолюції, яка у подальшому буде доопрацьована та передана до відповідних органів влади. Основною метою для всіх жителів Херсонської області є чисте навколишнє середовище. І для досягнення цієї мети необхідно здійснити комплексні заходи, ініційовані органами влади із залученням громадськості. 

Програма круглого столу

Резолюція

Стратегія розвитку Херсонської області на період до 2020 року